Izložba “Od ognjišta do gondole” u Medulinu

Otvorenje izložbe o povijesti stanovanja u 19. i 20. stoljeću – “Od ognjišta do gondole”, bit će održano u subotu, 15. srpnja, s početkom u 19 sati na Medulinskoj placi i prostoru Multimedijanog centra Općine Medulin.

od ognjišta do gondoleIzložba koju je organizirala i u suradnji sa svojim mještanima realizirala Općina Medulin, predstaviti će karakteristične elemente obiteljskog doma kroz 200 godina te dati uvid u različita arhitektonska i prostorna rješenja dvorišta, kuća i gospodarskih prostorija.

„U prostoru galerije – Multimedijalnog centra Općine Medulin izloženo je više od 600 raznovrsnih predmeta koji su činili domove naših sumještana prije stotinu i više godina, a poseban značaj i smisao ovoj izložbi daje činjenica da su sve predmete iz svojih domova i zbirki za ovu prigodu posudili upravo mještani s područja općine Medulin. Posjetitelji će moći prošetati prostorima poput dnevnog boravka, kuhinje, spavaće sobe, sanitarnim dijelom te konobom u sklopu stambenog objekta kakav je nekada bio. Moći će razgledati i mnogobrojne predstavljene alate i predmete korištene u ondašnjim obrtima, zanatima i gospodarstvu, od kojih su neki danas iznimno rijetki i gotovo nepoznati“, navode organizatori.

Izložba “Od ognjišta do gondole” predstaviti će zainteresiranoj publici namještaj, opremu, odjevne predmete, ručne radove, stare fotografije i različita dekorativna rješenja korištena u nekadašnjim stambenim prostorima. Posjetitelji će se moći upoznati s ponekim predmetom kojega nisu imali prilike vidjeti, a mnogi će se prisjetiti života kakvoga su i sami unazad nekoliko desetljeća proživjeli.

Elementi tehnološkog razvoja koji su danas sveprisutni i bez kojih se moderan život niti ne može zamisliti, poput uvođenja električne energije, pionirskih koraka radio prijemnika i televizije u našim domovima također su prikazani u sklopu izložbe. Izloženi su i uporabni te dekorativni predmeti etnografskog značaja koji čine poveznicu s običajima i tradicijom koju danas s ponosom ističemo kao osnovu našeg identiteta. Predstavljena je i povijest djetinjstva koja zlatnom niti zaboravljenih i ponovno otkrivenih igara i igračaka vezuje sve generacije odrasle na ovom prostoru u posljednjih dvije stotine godina.

Izložba „Od ognjišta do gondole“ popraćena je tekstovima na hrvatskom te talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku te starim fotografijama iz obiteljskih albuma i kućanstava s područja današnje općine Medulin. Autorica izložbe je Ines Savić, u oblikovanju i tehničkom postavu uz autoricu su sudjelovali Nenad Cukon, Sonja-Barbara Bader te povjesničar Andrej Bader koji potpisuje grafičko oblikovanje i tekstove koji prate izložbu, a koje je na strane jezike prevela Iva Juričić, dok je predstavljene autorske fotografije izradila Lara Vujica. Grafička priprema, obrada u izvedbi je obrta ASAP iz Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum