Izložba Ramone Bešić i radova s kiparske radionice Maria Devčića u Dnevnom boravku Rojca

Izložba mlade pulske slikarice Ramone Bešić i radova nastalih na kiparskoj radionici pod vodstvom Maria Devčića bit će otvorena u petak, 14. srpnja, s početkom u 21 sat u okviru programa “Ljeto u Dnevnom” u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

izlozba-a3-print_1-page-001 (853x1200)

Kiparska radionica pod vodstvom Maria Devčića u sastavu s Morenom Širolom, Ramonom Bešić, Danielom Cetinom, Ninom Vojnić, Kristinom Savić i Amrom Zahirović predstavit će svoje radove u suradnji sa slikaricom Ramonom Bešić u prostorima Dnevnog boravka u Rojcu. Izložba će se sastojati od nadrealnih skulptura i modernističkih slika. Radovi nastali na radionici proizvod su stručnog vodstva Maria Devčića, koji je sve misli i unutarnja stanja polaznika laganim dodirom vodio ka glini, učeći , stvarajući, vodeći…

Radionica dozvoljava gotovo sve, glina pruža mogućnost pretvaranja objektivnog komada gline u subjektivnu emociju te se tako otvara ka nečemu novom. Autori ovom izložbom žele prikazati kreativnost te isto tako potaknuti ljude da izađu iz svojih čahura i pridruže im se u daljnjem stvaranju.

Mario Devčić je kipar koji je odrastao u Hrvatskoj tijekom najvećih previranja na Balkanu, a svoje je stanje uma utkao u svoje skulpture kao jedini bijeg od zastrašujuće stvarnosti i posljedica rata. Izrađene od primordijalnih materijala, kao što su drvo i glina, u kombinaciji s modernim materijalima kao što su metal i plastika, skulpture izražavaju sirove i osnovne impulse, strahove i želje. Stvoreni tehnikom miješanih medija podsjećaju publiku, a i samoga autora, da se život sastoji od mnogih događaja i osjećaja koji istodobno stvaraju cjelovitost i iskustvo pojedinca. Moderni materijali opisuju suvremenog čovjeka koji je u njegovoj jezgri, nažalost, ostao nepromijenjen od početka. Otvorena usta gotovo u svakom članku govore o gladi, iako ne o tjelesnom, već o tjeskobi koja troši i uništava njegovu i čovječju ljudskost. Iako se čini pesimističnim, oni su zapravo vrlo optimistični jer predstavljaju proces iscjeljivanja duše za ovog umjetnika.

Ramona Bešić je mlada pulska umjetnica. Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završila je 2008. godine – smjer slikarstvo u Puli, gdje se zatim okrenula studiju povijesti, ali vjerno njegujući svoju prvu ljubav – slikarstvo. Po završetku studija njezine slike poprimaju povijesne elemente, a s njima se okreće i akromatizmu. Izvor i nadahnuće pronašla je u starim obiteljskim fotografijama, figurama i portretima u kojima istovremeno uči o sebi i pronalazi nove načine izražavanja. Njezine su slike kako stilski tako i figurativno bogate gdje je uz pomoć chiaroscuro tehnike postigla dramatiku na gotovo svakoj slici. Svaka od slika, stilski i izražajno prikazuje osobnost te raspoloženje u trenutku nastajanja, što je većinom prikazano u izrazima lica i položajima figura. Slike su nastale iz nekoliko faza te svaka predstavlja dio njezine osobnosti.

Istog dana u 21.30 na terasi Dnevnog boravka tradicionalno nastupaju BukaNoise kolektiv sa svojim DJ/VJ programom. Programi Dnevnog boravka financirani su sredstvima Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova u organizaciji Saveza udruga Rojca.

Izvor

Leave a Reply


− 2 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum