Tatiana Šverko i Leonardo Angelini u petak u Eufrazijani

56. Koncerti u Eufrazijani svečano su otvoreni u petak, 7. srpnja. U porečkoj Bazilici tom je prigodom nastupio ansambl Croazzola Concertante, a u koncertnoj sezoni slijedi još deset koncerata klasične glazbe tijekom srpnja i kolovoza. Drugi koncert na rasporedu je u petak, 14. srpnja, kada će u porečkoj Bazilici nastupiti pulska pijanistica Tatiana Šverko i rimski pijanist Leonardo Angelini.

Tatiana Šverko (2) (1080x1200)Klavirski duo djeluje od 1995., a u zajedničkom radu promiču istarsku i talijansku glazbu. Zanimljivo, u Bazilici će u petak, uz djela A. Dvoraka, E. Griega, F. Mendelssohn-Bartholdyja, G. Petrassija i A. Smareglije, izvesti i skladbu “Tri slike” istarske skladateljice Đeni Dekleve Radaković. Dekleva Radaković u Poreču vodi uspješan mješoviti pjevački zbor Joakim Rakovac, predsjednica je programskog i stručnog odbora Susreta zborova Naš kanat je lip, a u porečkoj Osnovnoj glazbenoj školi dugi je niz godina radila kao profesorica i ravnateljica. Danas je redovna profesorica u trajnom zvanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Tatiana Šverko svoje je glazbeno školovanje započela u Puli u klasi prof. K. Kirac u srednjoj glazbenoj školi I. M. Ronjgov, a nastavila na konzervatoriju B. Marcello u Veneciji. Školovala se i na akademiji u Portogruaru te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon završenog studija upisala je magisterij iz metodike klavira na ljubljanskoj Akademiji za glazbu. Dosad je nastupala u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj s raznim orkestrima kao solistica na klaviru, čembalu i orguljama te kao čembalistica u baroknom sastavu Istarski solisti. U komornoj glazbi nastupa u različitim kombinacijama s vrhunskim glazbenicima, a pretežno četveroručno s Anom Čuić Tanković i Leonardo Angelinijem.

Rimski pijanist Leonardo Angelini diplomirao je pod mentorstvom Elija Maestosija te nastavio pijanističku sklonost Guida Agostija i Alfreda Cortota. Pohađao je masterclass kod mentora Vlade Perlemutera i Györgyja Sándora, a usavršavanje nastavio kod mentora Piera Rattalina i Alda Ciccolinija. Njegov solistički repertoar seže od Mozarta do Hindemitha, a obuhvaća koncerte za glasovir i orkestar s djelima Mozarta, Beethovena, Chopina i Liszta. Surađuje s komornim sastavima koji izvode lied, a djeluje u glazbenim duetima, tercetima i kvartetima. Studirao je i kompoziciju s Vierijem Tosattijem, a potom je diplomirao na muzikološko-povijesnom smjeru u Rimu s najvišim ocjenama, stekavši tako i značajno iskustvo.

Koncert je na programu u petak, 14. srpnja u 21 sat, a ulaznice se mogu kupiti na ulazu u Bazilliku. 56. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se između 7. srpnja i 29. kolovoza u organizaciji POU Poreč te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Poreča, Istarske županije i Turističke zajednice Grada Poreča.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum