Igor Taritaš u programu „DRUŽENJE S UMJETNICIMA“ Gradske radionice

Slikar Igor Taritaš koji na svojstven način spaja tradicionalno i konceptualno, održat će prezentaciju na temu perspektive i prostora u srijedu, 19. srpnja, u 21, u programu “Druženje s umjetnicima” Gradske radionice.

foto_taritas_01Ovu temu ilustrirat će primjerima svojih radova uz objašnjenje osobnog pristupa tretmanu slikarske površine. Osim toga, razvoj perspektive po povijesnim razdobljima povezat će s razvojem dječje perspektive. Po njegovom mišljenju, uloga slikarstva i umjetnosti općenito, jest propitati vrijeme u kojemu živimo, zabilježiti ga te ostaviti generacijama koje dolaze, dok se problem koji posebno naglašava odnosi na malu zainteresiranost i nerazumijevanje suvremenog vizualnog jezika. On pritom ističe: “Umjetnost ne može mijenjati svijet, ali može promijeniti pogled na svijet.”

Prostor je centralni motiv Taritašovih radova, i to ne samo fizički prostor. U svojim radovima prikazuje ih kao nadrealne i melankolične, a interijeri su lišeni suvišnih elemenata. Dekonstrukcijom dolazi do željenog izričaja i stvaranja metafizičkih prostora koje prožima duboka samoća, melankolija, neizvjesnost i prolaznost. Prostore gradi plohama, a pri stvaranju teksturalnih površina više se koristi “zidarskim” nego slikarskim pristupom. Na taj način naslikani prostori postaju metafora za vlastite zidove, odvajanja i ograničenja. Postavljanjem znakova zabrana i usmjerenja želi naglasiti da svjetonazor koji živimo ograničava našu slobodu kretanja dok motivi vrata i stepenica simboliziraju otvorenost kojom se probijaju ograničenja, ma kamo nas to odvelo. On razigrava našu percepciju foto_taritas_02prostora, kompozicijama pojačava perspektivnost, otvara prostore, te gotovo u potpunosti apstrahira motive u slici. Tako oslikane kadrove valja promatrati kao pažljivo oblikovanu scenografiju koja služi uspostavi dijaloga među oprečnim stranama. Iako vjeran realizmu, u njegovom se radu očituje  razvoj kroz redukciju sadržaja i kompleksnost prostornih motiva, enformelistički tretman površine i boje, te prikaze dehumanizirajućih prostora.

Igor Taritaš rođen je 1987. u Pakracu, a živi i radi u Hercegovcu i Zagrebu. Diplomirao je u klasi prof. Ante Rašića 2013. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na desetak samostalnih i  na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i  inozemstvu. Od 2012. član je HDLU-a u Zagrebu. Slike Igora Taritaša nalaze se  u privatnim kolekcijama u  Engleskoj, SAD-u i Australiji. Od 2015. radi kao učitelj likovne kulture u OŠ“Antun Mihanović“ u Batrini.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum