Izložba „Istraživanja“ Julijane Kocanović – Grubić u Umagu

Izložba „Istraživanja“ umjetnice Julijane Kocanović – Grubić bit će otvorena u srijedu 9. kolovoza, u 20.30 sati, u Muzeju grada Umaga.

grubić„Treća nagrada samostalnom izložbom u Muzeju grada Umaga na tradicionalnoj, bijenalnoj i tematskoj izložbi posvećenoj vizualnoj interpretaciji mirisa, “Artum” 2015. godine, pripala je Julijani Kocanović-Grubić za fotografije radova kao procesa nastajanja vizualne senzacije, i ta se izložba događa upravo sada i ovdje. Osim zaslužene časti, serija nagrađenih fotografija naslovljenih “Trag” inspirirala je i koncepciju ove izložbe koju smo s razlogom nazvali objedinjujuće, “Istraživanja” 1997. – 2017. Što se sve značajno dogodilo u tom razdoblju znakovitih sedmica u životu i radu ove malo eksponirane, a tako pekulijarne umjetnice?

„Predstavlja nam se, primarnim i neatraktivnim, sasvim običnim materijama, ili akrilom na papiru. Bez mogućnosti navraćanja i korekcije. Crno i bijelo. Tek tu i tamo poneki suspregnuti blistaj boje. U tom smislu suzili smo i vremenski prostor selekcije radova na njezino najupečatljivije razdoblje koje jasno upućuje na samu esenciju njezine umjetnosti. U tom vremenu sustavne eksploracije sebe i svijeta oko sebe, događala su se i u djelima predstavljala emotivna i intelektualna dekodiranja, kada je za ispis senzacije bio dovoljan šećer u prahu i njegov trag, sipino crnilo, sok od rajčice, varikina i njezino “kreativno” djelovanje, ili pak slijeganje istisnute pjene za brijanje kao diskretna upućenost na tematsku zadaću…“, piše kustosica izložbe Gorka Ostojić Cvajner.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum