Uspješno okončan 10. Outlook

Najveće svjetsko slavlje bass glazbe i soundsystem kulture, Outlook festival, ove je godine svoj 10. rođendan slavio čak šest dana, još od velikog koncerta otvorenja u Areni, 6. rujna. Službeno je svih 11 pozornica festivala ugašeno u ponedjeljak ujutro, no najuporniji su po kiši na plaži Puntižele, popularnoj Beach pozornici, mogli plesati na afteru Radio Radara (koji je prenosio i live snimke dijelova festivala) sve do jedan sat ujutro 12. rujna.

image005

Vrijeme ovog rujna nije baš sklono partijanerima na otvorenom, ali njih oko 12.000 iz cijelog svijeta (najviše iz Velike Britanije) plesom je svih šest dana prkosilo natmurenom nebu. Svirke su na kratko prestajale samo za jačih grmljavina, kako se munjama ne bi ugrozila skupa oprema, a organizatori su – poučeni iskustvom tjedan dana ranije okončanog Dimensions festivala – nabavili više kabanica i gdje god su mogli pojačali tende pod koje se moglo skloniti za jačih naleta kiše. Blato se, na žalost, nije moglo izbjeći, izuzev na 40 party-brodova koliko ih je bilo ponuđeno Outlookovcima.

image018U svojoj prvoj dekadi (i punih osam godina na čarobnoj štinjanskoj lokaciji u i oko utvrde Punta Christo) Outlook je – počevši 2008. godine skromno, sa samo 600 posjetitelja – napredovao do današnjeg mega-festivala na kojem se svake godine susreću međunarodni glazbenici i umjetnici iz aktualne underground scene i dugogodišnje tradicije soundsystem kulture.

Na slavljeničkom line-upu našli su se renomirani umjetnici, vrsni predstavnici hip-hopa, duba, reggaea, junglea, drum and bassa, dubstepa i srodnih žanrova, kao i mnogi kvalitetni mladi izvođači, ukupno njih više od 300. Na glavnoj pozornici The Clearing izmjenjivali su se jaki predstavnici drum’n’bassa Goldie i Friction, hip hop i grime moćnici Foreign Beggars, Giggs, Nines, Bugzy Malone, Wu-Tangovac Ghostface Killah te mlada nada u usponu Loyle Carner. Dozu reggae zvuka isporučili su legende Horace Andy i Congo Natty, dok je reggae kraljica Dawn Penn nastupila u posebnom settingu The Beach pozornice tik uz more. U dnevnim varijantama tamo su dominirali i Roots Manuva, Princess Nokia, Jorja Smith, IAMDBB, DJ Marky i mnogi drugi. Bili su tu i dub i dubstep heroji Dub Phizix & Strategy, Mala, Egoless, Loefah, mračni dub noise čarobnjak The Bug, drum’n’bass iskusni igrači Mefjus, Icicle i Ivy Lab, dance i jungle inovator Shy FX, grime majstor P Money, sjajni plesni selektori Zed Bias i David Rodigan te ostala ključna imena bass glazbe s naglaskom na londonsku underground scenu.

image008I ove godine, Outlook je ugostio mnoštvo svjetskih sound systema koji su se na dojmljivo dizajniranim pozornicama nadmetali svojim performansama. Pozornicu Arija na jednu je večer preuzeo stariji i danas puno skromniji Outlookov brat, Seasplash festival, ugostivši isključivo domaće i regionalne izvođače čiji su se nastupi orili iz moćnog Seasplash Soundsystema. Domaća rap ikona Edo Maajka po prvi je put nastupio na Outlooku, tik pred izdavanje svog sedmog studijskog albuma. DJ-evi Sapleo i 207 rasplesali su prisutne baš kao i drum’n’bass ratnici Filip Motovunski i Rahmanee, dok su Kali Fat Dub, DubDiggerz i zagrebački Bamwise (kojima je nedavno objavljen album prvijenac „Soundproof“), jakim basevima potresali zidine tvrđave.

U Knowledge Areni su se i ove godine u popodnevnim satima odvijali raznovrsni edukativno-informativni programi. Pored mjesta učenja tajni i trikova zanata za sve koji se žele okušati ili usavršiti u tehnikama produciranja i izvedbe glazbe na najboljoj opremi, Knowledge arena je bila i svojevrsni dnevni boravak u kojem su neke od najvećih glazbenih zvijezda, poput Male, Generala Levya, Adriana Sherwooda, Jane Arnison, Zed Bias i drugih, u opuštenom okruženju razmjenjivali iskustva i anegdote iz svijeta glazbe, kao i podrobnosti iz povijesti Outlooka i dub-step žanra.

image001U subotu se tu razglabalo i o mjestu žena u narastajućoj drum’n’bass industriji, ali i općenito, u „muškom svijetu“. Jenna G, Imam Amrani i Eva Lazarus navele su kao jedan od velikih uzora Whitney Huston, preporučivši novi dokumentarac o njoj i njenom doprinosu proboju ženskih (posebno tamnoputih) glazbenica. Situacija je za mlade umjetnice danas mnogo povoljnija, ali i dalje zahtjevna, jer po nekim procjenama u prosjeku 82% line upova svjetskih festivala čine muški izvođači. Ovogodišnji Outlook nije iznimka, iako se na programu našlo 30-ak žena. Također, iako je riječ o festivalu glazbe koja korijene vuče iz „crne“ glazbe, oči bode činjenica da su – za razliku od pozornica kojima dominiraju tamnoputi izvođači – u publici obojeni više iznimka nego pravilo. Posebno ih, kazale su djevojke, nervira patronizirajući odnos muških kolega prema njima ili naglašavanje, npr. na plakatima koji najavljuju njihove nastupe, kako je riječ o ženama. – „Kako bi bilo da ispred svakog muškog image013izvođača stoji oznaka „muški DJ, muški, MC, muški pjevač?“ – zapitale su se, zaključivši kako moraju nastaviti jačati žensko „sestrinstvo“ i solidarnu međusobnu potporu, jer je prisutnost žena u glazbi neprocjenjiv dar. Publika u Knowledge areni je tu zaključnu izjavu srdačno podržala.

Mnogo se toga promijenilo u deset godina, ali posvećenost, strast i sposobnost Outlook festivala jednaka je entuzijazmu samih početaka. Iako je izrastao u današnjeg diva, osjećaj obitelji je i dalje prisutan, a umjetnici i posjetitelji vraćaju mu se iz godine u godinu kako bi ponovno doživjeli i otkrili novu glazbu na najboljem ozvučenju.

Tekst Daniela KNAPIĆ
Fotografije: Marin Brgić, Danijel Bartolić, Danijel Kiršić, Marko Obradović, Dan Medhurst, arhiva Outlooka

Leave a Reply


− 8 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum