Izložba MARIJANE PENDE „Objekti, Instalacije, ambijent…“ u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

Otvorenje izložbe Marijane Pende naziva „Objekti, Instalacije, ambijent…“ bit će održano u petak, 15. rujna, u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

image003„Na izložbi u MSUI / MACI mlada dubrovačka umjetnica Marijana Pende predstavlja objekte i instalacije tematski uglavnom vezane uz posljednju aktivnu dubrovačku tvornicu T.U.P. (Tvornica ugljeno-grafitnih proizvoda). Zadnjih osam godina Marijana Pende periodično je prilazila tvornici kao arhitekturi, paradigmi, arhivi pamćenja, ali i njenim radnicima bilježeći njihove sudbine. U njenim proizvodnim pogonima nalazila je inspiraciju za svoje autorsko kiparsko stvaralaštvo reciklirajući proizvodni asortiman, te koristeći otpad kao početni ready made, osnovno polazište svojih kiparskih radova. Jednostavne Marijanine skulpture gotovo primarno – analitičke vokacije zadržavaju karakter industrijske proizvodnje što dakako potenciraju i materijali od kojih su učinjene (željezo, bakar, crni grafit, grafitne diode, fina industrijska prašina, plastika…), a u svim je skulpturama naglašena uloga svjetla, odnosno mijene njegovog dugogodišnjeg prisustva ili odsustva koje je vremenom promijenilo teksturu i izgled materijala.

image005„Iako mogu funkcionirati samostalno, Marijanine skulpture svjesno akcentiraju kontekst iz kojeg su nastale, na što nas osim njihove forme podsjeća i njihov simptomatični tvornički miris, a zajedno izložene odišu atmosferom zaustavljenog vremena. One su odraz specifične atmosfere same tvornice, ali i vremena za koje nismo sigurni da je prošlo, prostora za kojeg nismo sigurni da je stvaran, proizvodnje za koju nismo sigurni da postoji. Marijana Pende, krečući od prvotnih objekata i instalacija nastalih od materijala nađenih u tvornici, kontinuirano nastavlja promišljati svoj, u biti, kiparski izraz, inzistirajući na siromašnim, nađenim i upotrijebljenim materijalima te mu pridodaje specifičnu i nenametljivu socijalno – povijesnu kontekstualizaciju, ujedno ga izmičući zakonitostima skulpture. Njeni su radovi bliski Arte poveri i postulatima konceptualne umjetnosti, a u Muzeju suvremene umjetnosti Istre tvore jedinstveni ambijent koji je nastao kao logički i spontani produkt autoričinog promišljanja medija i društvene stvarnosti“, navodi se u tekstu kojeg potpisuje Mladen Lučić.

Izložba ostaje otvorena do 15. listopada, a realizirana je uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Grada Pule, Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Priredio B. V.

Fotografije Boris Cvjetanović

Leave a Reply


1 + = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum