DRUŽENJE S UMJETNICIMA Natalijom Grgorinić i Ognjenom Rađenom u Gradskoj radionici

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost započinje u petak, 13. listopada. Tim će povodom u Gradskoj radionici, u 18 sati biti održan prigodni program Druženje s umjetnicima, ovaj put s izuzetnim umjetničkim i životnim parom Natalijom Grgorinić i Ognjenom Rađenom.

NiO photo bwBudući da je u izdanju mlade istarske naklade Komoč koruna ove godine objavljen njihov novi roman „Blagoslovljena“ to će ujedno biti prilika za njegovo predstavljanje pulskoj publici. Riječ je o romanu u kojemu se prelamaju i prepliću izazovi jedne ljubavi, jedne obitelji, jedne zajednice, ali i cijeloga društva; dominantni svjetonazori propituju se iz sasvim osobitih perspektiva troje pojedinaca koji se, svatko na svoj vlastiti način, pokušavaju nositi s činjenicom da se ne može pobjeći od svijeta. Jednako kao što se ne može pobjeći ni od svetosti. No to ne znači da Juna, Andrej i Ela neće pokušati. U vremenu, u zemlji u kojoj se barata jednom jedinom definicijom vjere, u zemlji u kojoj je nebrojeno definicija grijeha, u kraju svijeta u kojemu je svaki grijeh jedan od sedam, u selu iz kojega se nikada ne može otići, jedna će obitelj otkriti da se ne može voljeti onoga koga se ne može izgubiti, da se ne može vjerovati u ono čega ne može biti, da Blagoslovljena cover fullono što ne može umrijeti ne može ni živjeti. „Blagoslovljena“ budi ono uspavano iskonsko, arhetipsko i tjera ga da namjesti postelju, pripremi doručak, opere suđe, tjera ga da bude korisno, da se pokrene, da potegne svoj dio tereta postojanja, da zauzme svoje mjesto u svijetu, zajednici, obitelji, paru… Da pokaže da vjeruje u nas i više nego što mi vjerujemo u njega.

Nakon romana „Putanje“, koji je ušao uži izbor za T-portalovu godišnju nagradu u 2015. godini čime je po mišljenju stručnog žirija izabran za jedan od jedanaest najboljih domaćih romana u tom razdoblju, „Blagoslovljena“ je drugi roman Natalije Grgorinić i Ognjena Rađen u nakladi Komoč korune, a do sada njihov šesti. Grgorinić i Rađen također su autori i dviju zbirki priča („Poljubac žene-vješalice“ i „Utjeha južnih mora“) te dva romana izvorno pisana na engleskom jeziku („Mr.&Mrs. Hide“ te „69/70“). Prvi roman „Raj“ objavili su 2001., a 2003. drugi pod nazivom „Gdje se noga spaja s drugom nogom“. Bave se prevođenjem, urednici su te voditelji Knjižnice i književnog svratišta ZVONA i NARI u Istri, u Ližnjanu, gdje žive i rade zajedno sa svojim sinom Ljubomirom. Zajedno sa svojim sinom objavili su knjigu „Škura, škura boška“ za koju su 2016. sve troje, mama, tata i sin, dobili pohvalu Nagrade Grigor Vitez.

Ove će se večeri roman „Blagoslovljena“ moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 70kuna, a po istoj cijeni bit će dostupna sva tri naslova Komoč korune, dakle, još i roman „Putanje“ i slikovnica „Škura, škura boška“.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum