Izložba RENCA KOSINOŽIĆA “Moje more” u porečkoj Maloj galeriji

Otvorenje izložbe Renca Kosinožića naziva “Moje more” bit će održano u četvrtak, 7 prosinca, u 19 sati u porečkoj Maloj galeriji.

„Ovo je tek skromna obveza spram dragog nam Renca, dugogodišnjeg suradnika i nadasve prijatelja. Ovakvim godišnjim izložbama klanjamo se njegovom djelu, izuzetnim fotografijama, a nadasve fundusu od nevjerojatnih 70.000 fotografija i dijapozitiva te 150.000 digitalnih zabilješki… beskraj ljubavi i radišnosti. Zadužio je Novovašane, Porečane i Istrane svojim ovjekovječenjem  zavičaja, neprocjenjivim dokumentima za sva vremena. “Klik” Renca Kosinožića decenijama je ubahiža svaki kantun Istre, od gradova, sela, spomenika kulture, prirodnih ljepota, starih, marnih zanatlija čije je vrijeme na izdisaju, godišnjih doba, flore i faune, ali i zabiti, pustara, napuštenih sela, ni bilo kadi ga ni bilo. Portretirao je sugrađane, naše stare coke, kako ih je nazivao. Njegovom postojanju, njegovom tragu, njegovoj brazdi – nema kraja. Istina, znao bi se udaljiti od Poluotoka, ali samo zato da mu se još strastvenije vrati: europski sjever, Sjeverna i Južna Amerika, monografija “Dubrovnik” koju je snimio za jednu austrijsku firmu. U jednom je trenutku sretno spojio dvije ljubavi – fotografiju i skijanje – te postao službenim fotografom skijaške reprezentacije.

renco brod (1200x799)

„Projekt “Sjećajući se R. K.” zamišljen je kao godišnje upriličenje  izložbe od 20 fotografija, uređenih, povećanih, ostakljenih  uz pomoć sponzora: “Foto – Bruna” i “Staklar Pino”, a uz selekciju Jerice Ziherl i Danijele Kosinožić. Meni je, kao izborniku, omogućeno pravo na odabir tema: lani je to bilo “Posvuda”, ove godine je “Moje more”, za naredne godine planiram radne naslove: “Daljine”, “Snijeg”, “Portreti”, “Detalji”, “Gradići u magli”… Želja nam je da nakon tradicionalne izložbe u Poreču cijeli postav nekom  poklonimo, što dalje to bolje… neka živi spomen na Renca! To je glavni povod projekta “Sjećajući se R. K.”. Ove sam godine kanio pokloniti ga prijateljskom gradu Zaboku, no – predomisli sam se. Kada sam nedavno vidio puste hodnike i društvene prostore našeg Doma za starije i nemoćne osobe, odlučio sam: izložba će ipak ostati u Poreču“, piše Drago Orlić u pozivu na izložbu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum