Gostovanje predstave „LA LOCANDIERA“ Carla Goldonija u Istarskom narodnom kazalištu

Gostovanje predstave „La Locandiera“ („Gostioničarka Mirandolina“) Carla Goldonija, produkcija Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeka u režiji Paola Magellija gostovat će u četvrtak, 8. veljače, u 20 sati u istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula. U predstavi glavne uloge igraju: Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Valentina Banci i Elvia Nacinovich.

„Mirandolina je pravi primjer goldonijevske reforme komedije, one koja odustaje od jednostavnosti improvizacije, akrobacije, koja odbacuje masku u korist definiranja karaktera u čijim se manama i vrlinama publika može, kako onda tako i danas, prepoznati, kao što prepoznaje i nastojanja njegovoga pojedinca u borbi za ostvarenjem utopije. Jer među našim junacima nema apstraktnih modela nedostižnih ljudskih vrlina niti onih koji utjelovljuju apsolutno zlo, već se u postupcima likova prepoznaju karakteri koje je generirao sam život omogućujući nama time da pokažemo i prokažemo, uz pomoć humornoga, njihovu egzistencijalnu tjeskobu. Ona pak otvara scenski prostor tragikomičnim učincima. Tražeći u magičnom nadrealizmu, ali s dužnom ozbiljnošću izbjegavajući površnost pristupa kojem je ovaj autor često izložen, ono što doista možemo pronaći u njegovom pismu i što nas je vodilo i inspiriralo prilikom uprizorenja i ovog njegovog komada jest literarna činjenica da je Goldoni svojevrsni – Čehov ante temporem. Pisac u kojem mora i može pronaći mnogo više od ograničena kroničara slabosti svoga vremena“, piše dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

Izvor

Leave a Reply


− 4 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum