Grupna izložba “Stranac” u Dnevnom boravku Rojca

Grupna izložba “Stranac” u organizaciji Saveza udruga Rojca, udruge BukaNoise i udruge Inkubator bit će otvorena u petak, 16. veljače, u 20 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

Koncept i koncepciju izložbe potpisuju Marko Krnjajić i Marko Vojnić, a autori koji će se predstaviti sa svojim radovima su: Alberto Becherini, Aleks Đakovski, Anna Gaspotić, Helga Goran, Danilo Ilić, Edna Jurcan, Marko Krnjajić, Lovro Lapuh, Miron Milić, Marko Vojnić, Ivana Vojnić Vratarić i Sergej Vutuc.

„Izložba „Stranc“ kroz različite aspekte tematizira i problematizira pojam identiteta i alijenacije kroz prizmu 12 autora koji se izražavaju u različitim medijima. Migracija preko granica nacija-država povezana je uvijek s potpunom promjenom socijalnog sistema relacija pojedinca. Migranti napuštaju poznati sistem odnosa i odlaze u strani sistem. Proces uključenja u nove sisteme veza nije nimalo jednostavan, nije vremenski ograničen i pregledan proces koji završava fizičkim prijelazom iz jednog sistema u drugi; to je kompliciran dugotrajan i težak proces koji u brojnim slučajevima traje cijeli život… Novi mediji istodobno približavaju i udaljuju ili otuđuju ljude, čineći od njih strance. Virtualni prostor namijenjen je prezentaciji novih identiteta, a u naše doba globalnog informacijskog društva i kibernetičke kulture, stranci mogu prebivati i u takozvanom kibernetičkom prostoru što je sasvim nova pojava. Sigurnost i stabilnost ponašanja stranaca je uzdrmana sve dok se nisu udomaćili u novom socijalnom sistemu i preuzeli ove obrasce stvaranja smisla, tek tada stranci ponovo dolaze u poziciju smisleno doživjeti kompleksnost svijeta“, piše Marko Krnjajić u tekstu letka izložbe.

Izložba u Dnevnom boravku DC-a Rojc ostaje otvorena do 15. ožujka.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum