KAZALIŠNA ZIMA U ISTRI Istarskog narodnog kazališta

Program Kazališna zima u Istri kojeg uz potporu Istarske županije realizira Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula već četvrtu godinu zaredom, predstavljen je na konferenciju za medije koja je održana u četvrtak, 16. veljače u foajeu INK- a. Na konferenciji su bili prisutni  pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica i redatelj, Jasminko Balenović.

Afirmacija kazališnog stvaralaštva predstava Čakavske scene INK ove će se godine realizirati izvedbom predstave „Američka patrola u mornaričkom parku“ autora Dragutina Lučića Luca u režiji Jasminka Balenovića (13. 3. Buje, 14. 3. Labin, 15.3. Rovinja, 16.3. Pazin).

„Zašto se danas ne može ono što se moglo tada? Zašto se tada nije moglo ono što može danas? Mnogo je susreta s tim “davnim” vremenom o kojem se redovito nekritički priča i prepričava, s podosta prezrelog sentimenta i “slatkoga života”. Uvijek u dvojbi tko je ostavio veći trag u “nematerijalnoj baštini” ovoga grada. U vrijeme dok pripremamo predstavu, obzor našeg društva je sumoran, pesimističan, dezorijentiran, zagrljen postupanjima i ponašanjima po kojima se spominju te “drage” i “nevine” godine. Bježeći od njih kako biti bolji, savršeniji, gotovo idealan. Borba za savršenstvo, danas je više izvanjska, konzumeristička. Pojava konzumerizma na ovom prostoru najjače je odjeknula početkom šezdesetih. Granice su mamile da ih se prelazi… Da li je bilo bolje prije ili danas? Kolektivizam i “zajedništvo” nasuprot individualizmu – drame i komedije, suzama i smijehu… Za tu dilemu najbolji medij je nostalgija i vlastito iskustvo… “Američka patrola u Mornaričkom parku” crna je komedija koja kroz jedan događaj u jednom mjestu u jednom vremenu – sjecištu triju dimenzija našeg univerzuma – govori o našim malim univerzumima koje živimo u svim svojim težnjama, manama i vrlinama, emocijama i postupcima kojima težimo raznim savršenstvima, koja naravno neće nikada biti dosegnuta, ali put putujemo…“, piše Balenović u opisu predstave.

Glavne uloge u predstavi su ostvarili: Mia Krajcar, Elena Brumini, Dijana Vidušin, Iva Kevra, Lara Živolić, Luka Mihovilović, Manuel Kaučić i Vesna Petrović.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum