Otvorena izložba „Horizont očekivanja“ u pulskim Svetim srcima

Ništavilo i eksplozija smisla

• Izložba koja je Hrvatsku predstavljala na prošlogodišnjoj 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia otvorena je u petak 9. ožujka u muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Postav čine instalacije Tine Gverović „Fantomska trgovina: More Ljudi“ i Marka Tadića „Događaji koje treba zaboraviti“ prema koncepciji Branke Benčić, kustosice i povjerenice hrvatskog paviljona.

„Izložba Horizont očekivanja okupila je dvije umjetničke pozicije koje se bave različitim stanjima i pitanjima, poput neizvjesnosti, nesigurnosti ili kolapsa, pri čemu umjetnici koriste različite medije – od instalacije, preko objekta, videa, animacije, slikarstva, kojima stvaraju niz međuodnosa, a dramaturgija postava zamišljena je tako da angažira ulogu promatrača i artikulira njegovo kretanje kroz prostor. Izložba je pokušala uprizoriti istovremeno mjesto kolapsa i mjesto transformacije i imaginacije. Uključujući lokalne narative u globalni kontekst, Bijenale djeluje kao mehanizam vidljivosti koji uokviruje prostor i vrijeme, mjesto i identitet, dok promjenjivi horizont očekivanja obuhvaća platformu zajedničkog iskustva, znanja i razumijevanja, u okviru promišljanja neizvjesnih mogućnosti identifikacije“, navodi se u opisu izložbe.

Ta neizvjesnost, nesigurnost ili kolaps koje Gverović i Tadić predstavljaju postavljeni su u centralnom dijelu prostora Svetih srca kroz koje su publika mora kretati. Dok rad Tine Gverović ima oblik nakupine ili brodoloma, Tadićev rad uvodi nas u labirint škrtih podataka, slika i efekata. Snalaženje publike u toj dramaturgiji definira i percepciju radova, no koliko od njihovih imanentnih poruka dopire do njih bez prijašnjeg proučavanja njihovih koncepata ostaje upitno. „Horizont očekivanja“ je postav koji ne stavlja naglasak na ugodnu estetiku već na promišljanje o stanju pred kraj ili novi početak – onaj fluidni trenutak u kojem se istovremeno vide potencijali ništavila i eksplozije smisla.

Dok je uz venecijansku izložbu otisnut katalog na engleskom jeziku s tekstovima Branke Benčić, Clemensa Krummela i Marca Scotinija u grafičkom oblikovanju Andra Giunia, izložbe u Hrvatskoj prati deplijan na hrvatskom jeziku s tekstom kustosice Branke Benčić, u grafičkom oblikovanju Andra Giunija. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske organizaciju izložbe povjerilo je Modernoj galeriji iz Zagreba. Izložba u muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca realizira se u suradnji s Arheološkim muzejom Istre uz podršku Ministarstva kulture i Grada Pule.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 7 = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum