Otvorenje izložbe “T’ga za jug”

Izložba “T’ga za jug” Dobre Grnčaroskog bit će svečano otvorena u srijedu, 14. ožujka 2018. u 17.30 sati u Središnjoj knjižnici (Kandlerova 39).

O autoru i postavu govorit će ak. kip. prof. Roberta Weissman Nagy.
Izložba je ostvarena pod pokroviteljstvom Vijeća makedonske nacionalne manjine.

Dobre Grnčaroski rođen je 1965. u Republici Makedoniji, diplomirao je na zagrebačkom Tehnološko-tekstilnom fakultetu te je zaposlen kao profesor u Strukovnoj školi Pula. Sklonost slikarstvu odavno pokazuje, ali se njome intenzivnije i predanije počinje baviti tek nakon preseljenja u Istru. Kao član likovnih udruženja vrlo često izlaže na skupnim izložbama. Njegov osebujni stil tematski se urezao u pamćenje posjetitelja izložbi, a prepoznatljiv je i po svom bogatom koloritu. Do sada je ostvario sedam samostalnih izložbi.

O izložbi:

“Prva izložba u drugom desetljeću stvaranja donosi nam niz radova Dobreta Grnčaroskog kroz koje autor i dalje istražuje likovni element boje i slikarsku fakturu. Za razliku od dosadašnjih radova u kojima je autor analizirao plohu podloge minucioznim nanosima kolor

ističkog tkanja, možemo primijetiti svojevrsni odmak od rukopisa, no i dalje stalnu potrebu za stvaranjem dramatike na svojim platnima kroz uporabu slojevitosti u cilju dobivanja kolorističkog izričaja. Potezi su sigurniji, širi, kontroliraniji, plohe se povećavaju, autor promišlja poteze i vodeći se u principu toplo-hladnim kontrastom, čiste boje-zasićenim kontrastom stvara izrazito kolorističke radove. Primjetan je i pokušaj odmaka u odabiru već “uhodanih” boja, jedan izlaz iz tople kolorističke palete u bijelo i plavo, asimilirano kao osnovni kolorit Istre. Očekuje nas apstrakcija s dinamičkim kompozicijama, snažnim koloritom, senzibilnim zasićenjem boje i jedan novi pokušaj doživljaja mediteranskog ugođaja Istre kao uvod u sljedeću izložbu.” ak. kip. prof. Roberta Weissman Nagy

Leave a Reply


7 + = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum