Izložba grupe ONE DOLLAR BILL u Svetim srcima

„La tela volante“

• Otvorenje izložbe grupe One Dollar Bill naziva „La tela volante“ bit će održano u pulskom muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca, u petak, 13. travnja u 20 sati.

Grupu One Dollar Bill čine trojica autora: Marko Jakše, jedan od najrelevantnijih slovenskih slikara (dobitnik Prešernove nagrade 2013), Pierre Tol, nizozemski muzičar i performer (član skupine Melted man) i Bojan Šumonja, umjetnik iz Pule. Grupa se oformila sasvim slučajno (ili možda ne) sredinom 2016. u Mohorju prilikom šetnje gustom šumom.

„Ideja za ovu izložbu kreće od teze da umjetnost doživljavamo ili kao zrcalnu sliku povijesti ili da povijest pokažemo u prostoru koji sami uređujemo i u kojem se sve zbiva. Naša namjera je ovoj tezi dodati još jednu mogućnost, mogućnost vanvremenosti i antipovijesti te spojiti sve tri mogućnosti u jednu… Namjera nam je referirati se kroz razne prezentacijske formate (slike, audio, site specific itd.). Prvim dijelom na sintagmu Moderne koja definira umjetnost kao najviši način na koji se istina uspije pojavljivati i na modernističku tezu da je individualnost preduvjet za umjetničko izražavanje… Drugim dijelom na strujanja i tendencije suvremene umjetničke prakse vezane za komodifikaciju i teoriju koja smatra da je individualizam i osobni identitet iz moderne stvar prošlosti i da je naš stari individualistički subjekt mrtav te da je cijela modernistička teza oko individualnosti i njena teorijska osnova obična ideologija, jer danas u doba korporativnog kapitalizma i globalizacije,u dobu čovjeka-organizacije, birokracije u biznisu i u državi, taj stari individualni subjekt više ne postoji… Trećim dijelom sagledavajući vanvremensku i antipovijesnu dimenziju umjetničke prakse kao novom univerzalnošću namjesto univerzalnosti današnjih vrijednosti u društvu kao što je novac“, piše u opisu izložbe.

Slike na izložbi nastajale su u četiri navrata: u svibnju i rujnu 2017. u uvali Zonki u Štinjanu, te u siječnju i ožujku 2018. u Mohorju u Sloveniji dok su neke još malo dorađivane u Puli. Slike su proizvod Marka i Bojana koji su zajedno slikali pokušavajući spojiti ili pomiriti dva senzibiliteta na istom radu.

Pierre Tol autor je zvučne site-specific instalacije čije je dijelove radio dok su druga dvojica radili na slikama. „La tela volante“ ima i goste izložbe koji će svoje radove izložiti na katu Svetih srca, a to su Teodor Šumonja, Vasja Šumonja i Tristan Tol.

Izložba je organizirana u suradnji s Arheološkim muzejom Istre. Moći će se pogledati svakodnevno od 9 do 21 sat do 3. lipnja. Ulaz je besplatan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum