“Mapiranje nutrine” Vinke Mortigjija Anušić u MMC galeriji u Umagu

Samostalna izložba zagrebačke slikarice i grafičarke, profesorice Vinke Mortigjija Anušić naziva “Mapiranje nutrine” otvorena je u srijedu, 11. travnja u MMC galeriji Grada Umaga. Autoricu i njezin najnoviji ciklus radova predstavila je i izložbu otvorila povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout, a prisutne je pozdravila profesorica Sanja Benčić, savjetnica za kulturna događanja iz Ustanove FESTUM. Izložbu je moguće pogledati do 10. svibnja.

Izloženo je ukupno trinaest slika realiziranih kombiniranom tehnikom na platnu, od kojih četiri dimenzija 60 sa 60 centimetara, osam 100 sa 120, te jedna veličine 120 sa 120 centimetara. Boje koje dominiraju su crna, siva i bijela, a umjetnička djela prikazuju hrvanje i borbu, te hod kroz trnje da bi iz kaosa dosegnule zvijezde. Svjetlo je u daljini vidljivo, ono tinja, ali se ne razaznaje točno njegov izvor. Svaka inicijativa da se mapira sadašnje stanje je hvalevrijedna, čak i samo kao budući podsjetnik na sadašnji trenutak koji će jednoga dana pripadati prošlosti.

Kustosica ističe: “Njezino slikarstvo, za razliku od grafika, karakterizira sloboda slikarskog kista – ali i minimalistički pristup. Isto tako, karakterizira ga akromatika i maksimalno reducirani kolorit: tu su siva, crna i bijela (uz tek pokoji sporadičan i sasvim minimalan akcent drugih boja – žutu, roza, zelenu…), koje uvijek međusobno stoje u naizgled suprotstavljenim, dihotomnim odnosima. Nasuprot minimalizmu i kromatskoj „škrtosti“ međutim, bogatstvom ovdje plijeni struktura i razigrana tekstura površine dajući slikama vizualnu dinamiku, a njihovim podlogama dojam sedimenata i time produbljivanja/proširivanja u prostor. Sličnost s predmetnom stvarnošću ovdje je tek asocijativna, ali pritom i nestalna jer svaki oblik koji se  može asocijacijom pojaviti, brzo u njoj može i nestati. Zato ne treba tražiti priču, nego valja pronalaziti otiske unutarnjih stanja. Ne iščitavati samo fizičku realnost slike, nego posegnuti za duhovnošću i višeslojnošću značenja. Ne doživljavati vizualni zapis samo kao jednostavnu dnevničku zabilješku, nego kao sadržajno memorijsko polje subjektivnih doživljaja, emotivnih zanosa i duhovnih raspoloženja; viđenja i percepcija; bivanja i postojanja. Kao polje na kojem je minimalističkim pristupom, ali istodobno složenim likovnim rječnikom (od profinjenih linija i mrlja te kriptičnih grafičkih znakova, do pastoznih nakupina boje i opipljivih tvari), kartografski ucrtana vizualizacija autoričinih osobnih sjećanja, promišljanja i osjećanja, mapirajući njezinu nutrinu – i pritom na jedan specifičan, poetski način ocrtavajući njezin mentalni krajolik.”

Učenici 4. i 5. razreda osnovne glazbene škole pri Pučkom otvorenom učilištu “Ante Babić” u Umagu čiji je učitelj Vjekoslav Crnobori ovaj događaj su uljepšali svojim izvedbama na akustičnim gitarama. Glazbeni uvod u predstavljanje se sastojao od nastupa kvarteta u sastavu Lana Šusterajter, Erika Sporčić, Luna Krpan i Nika Čolak koje su odsvirale staru narodnu pjesmu “Gardener’s son”, dok je odlični Matija Klaj na kraju izveo djelo nazvano “Pavana” čiji je autor Francisco Tarega.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


7 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum