Otvorena izložba „La tela volante“ skupine One dollar bill u Svetim srcima

Leteće platno

• Pulski muzejsko-galerijski prostor Sveta srca, u petak, 13. travnja bio je pun znatiželjnika koji su pohrlili vidjeti što im je novoga pripremio jedan od danas najcjenjenijih suvremenih hrvatskih slikara, Bojan Šumonja. Uvijek intrigantan i za svoj rad višestruko nagrađivan, on je do sad izlagao na preko 200 skupnih i 100 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a predstavljao je Hrvatsku i na mnogim uglednim likovnim manifestacijama u svijetu.

Ovaj se put, izložbom naslovljenom „La tela volante“ ili „Leteće platno“ predstavio kao član umjetničke grupe One dollar bill, spontano okupljene 2016. prilikom šetnje šumom u slovenskom Mohorju. Osim Šumonje, skupinu čine Marko Jakše, jedan od najrelevantnijih slovenskih slikara (dobitnik Prešernove nagrade 2013.) i nizozemski glazbenik i performer Pierre Tol (član skupine Melted man) koji je, dok su dva slikara zajedno stvarala svoje fantazmagorične svjetove, za njih sastavljao site-specific glazbenu instalaciju.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, u suradnji s kojim je izložba ostvarena, na otvorenju je izrazio zadovoljstvo dobrom posjećenošću, posebno stoga što se istovremeno u gradu događalo više drugih značajnih kulturnih programa, što potvrđuje koliko Puljani cijene rad svog talentiranog sugrađana.

Kako je naveo Šumonja, izloženo je 20 radova nastalih zajedničkom likovnom igrom dvaju slikara u periodu od sve zajedno oko tri mjeseca u četiri navrata: u svibnju i rujnu 2017. u štinjanskoj uvali Zonka, te u siječnju i ožujku 2018. u Mohorju, a neke su još malo dorađivane i u Puli. „Jednu smo naslikali i ovdje, dok smo postavljali izložbu“, kazao je “jer smo vidjeli da nam je ostala jedna neispunjena niša“. „Često nas pitaju kako je to slikati zajedno, kako uspijevamo spojiti naše dvije umjetničke energije, a ja to najjednostavnije mogu objasniti analogijom sa zajedničkim stvaranjem glazbe – kad svaki instrument dodaje svoju specifičnu vrijednost zajedničkom djelu“, pojasnio je Šumonja, ne zaboravivši naglasiti da na katu čeka i bonus – izložba na kojoj se mogu pogledati radovi dva mlada umjetnika – njegove kćeri Vasje i Tristana, sina Pierrea Tola, kao i oni njegovog oca, Teodora Šumonje „kvalitetnog slikara koji baš nije puno eksponiran u našim krajevima“.

Činjenica da su se djeca vrzmala uokolo, i sama slikajući dok su dva autora istraživala mogućnosti svoje umjetničke suradnje, sigurno je doprinijela dojmu opuštenog stvaranja i oduševljenja kreativnim mogućnostima koje takva suradnja otvara, prisutnom na svim izloženim platnima. Zato, iako su tragovi mraka i tuge koji nas danas okružuju na tim slikama itekako vidljivi – u tamnim podlogama, popucaloj zemlji, gorućim stablima, potopljenim životinjama, avionskim olupinama, nasukanim kitovima, štakorima svjetlećih očiju, ljudima glava zaronjenih u pijesak i drugim motivima – sve to kao da je nadglasano dječjom razigranošću koja dodaje fantazijske motive, eksploziju boja i zadivljenost čudom stalno obnavljajućeg života koji sve pretvara u neku proljetno-uskršnju bajku i dokazuje da pravi umjetnici nikad ne zaboravljaju regenerativnu moć svojih zaigranih dječjih srca. Intenzivnost doživljaja i zadovoljstva tim ludističkim slavljen samih autora možda se najbolje vidi u dvije slike (jedne veće i druge manje) s istim motivom dječaka – slikara koji iscrpljen spava spokojnim snom pravednika nakon što je iscijedio i zadnju tubu boje.

Izložba „ La tela volante“ u Svetim srcima može se pogledati do 3. lipnja.

Tekst i fotografije Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


− 7 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum