Izložba „Ispričat ću ti priču…“ u galeriji C8

Izložba Timke Alihodžić naziva „Ispričat ću ti priču“ bit će otvorena u četvrtak, 17 svibnja u podne, u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre. Izložba kustosice Arheološkog muzeja u Zadru, kroz panoe, vitrine s izloženim materijalom i vitrinu sa kopijama predmeta, ispričat će priče o običajima pokapanja, mogućim zanimanjima, navikama i socijalnom statusu nekoliko osoba koje su živjele u Jaderu. Na osnovi rezultata antropološke analize, ritusa pokapanja,  grobnih priloga satkane su priče: „Tko je bila osoba pokopana u grobu 11?“,  „Jedan grob, četiri imena, pet priča“, „Tko je donio sifilis u Jader, Kolumbo zasigurno nije?“, „Dama s Relje“.

„Ispričat ću ti priču… priču o gradu pod zemljom, gradu mrtvih, gdje i danas borave duše onih koji su živjeli ili barem svoje zadnje dane života proveli u Jaderu. U vremenu vladavine careva od Augusta do Konstantina, pa i dalje, u Jaderu se rađalo, živjelo, radilo, gradilo, trgovalo, robovalo i, naposljetku, umiralo. Ovo je samo mali izbor predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja Zadar. Njihova je ljepota dostatna sama po sebi. Promatrati ih u sklopu grobne cjeline bar na trenutak  oživljavamo  sjećanje na umrlu osobu čija duša lebdi u svijetu sjena“, piše u opisu izložbe.

Izložba će se moći razgledati svakoga dana, od 9 do 21 sat, do 27. lipnja, a ulaz je slobodan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum