Otvorena izložba „Akt“ Barbare Luisi u muzeju Lapidarium

Prepuštenost, skromnost i dostojanstvo

• Njemačka fotografkinja i violinistica Barbara Luisi autorica je samostalne izložbe “Akt” koja je u subotu 12. svibnja otvorena u muzeju Lapidarium u Novigradu. Izložba je otvorena uz pomoć Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba i financijski potpomognuta od strane grada Novigrada, a izložbu, koju je prethodno vidjela publika u Tokiju, New Yorku, Lecceu i Martina Franci, su predstavile sama Barbara Luisi, kustosica izložbe Manuela de Leonardis i ravnateljica Muzeja Lapidarium dr. sc. Jerica Ziherl.

Izloženo je 13 crno bijelih fotografija iz serije “Vita Aeterna” analogno rađenih na srebrnoj želatini, tiskanih na standardnoj podlozi, šest na svili dimenzija 100 sa 150 centimetara, dvije na rolama ručno rađenog japanskog washi papira, jedan sklopivi drveni nosač sa šest fotografija, a u jednom dijelu muzeja putem video projekcije prikazani su i dodatni radove iz ove uistinu fantastične kolekcije. Otvorenje je pratio snimak glazbe kojeg je odsvirala sama autorica, te koji je izvrsno upotpunio atmosferu i dirljivi ton izložbe.

Motivi postavljenih fotografija snimljenih u protekle dvije godine su tijela osoba treće životne dobi, često po prvi puta u ulozi modela, te stara, kvrgava, vjetrom i kišom oblikovana stabla maslina iz talijanske regije Puglia.

Nepobitno vrhunski radovi visokog umjetničkog dojma prikazuju na neki način umor od života, ali i smirenost, prepuštenost, skromnost i dostojanstvo. Ljudi na fotografijama su snimljeni sami ili u paru, zarobljeni u trenutku. Izložena je i trodijelna kompozicija “Triptych Eikoh Hosoe” rađena u kolovozu 2017. kojom umjetnica odaje počast tom velikom japanskom fotografu koji je bio jedan od njenih učitelja. Na fotografiji on drži u ruci fotografiju svojega učitelja, simbolički prikazujući na takav način kako nadahnuće postaje prijelaz iz generacije u generaciju.

U svome osvrtu kustosica navodi: “Za Barbaru Luisi veza s prirodom vrlo je čvrsta, pa i u načinu tretiranja akta. Kožno tkivo, kvrgavost, prividna fragilnost nalaze paralelu, bogatu poveznicama s prošlošću, među živim stvorovima životinjskog i biljnog svijeta. Napose su drveća masline ta tisućljetna tijela koja njezin senzibilni pogled hvata u predijelim Puglie. Fotografkinja uspoređuje sad bezbrižnu okretnost mladosti, sad težinu propadanja, s tijelima svih dobi i rasa – ženskim i muškim – koja poziva da joj poziraju. Ljepota je cilj puta. Ljepota koja sadrži neskladan element, kao što nas uči japanska estetika, zbog čega harmoniju ne mogu a da ne određuju elementi koji osciliraju između dvije krajnosti implicitne dualnosti, ali koja sadrži i dostojanstvo.”

Barbara Luisi rođena je u Münchenu, a živi i radi između New Yorka, Züricha i Camoglia (GE). Školovala se na Hochschule für Musik und Theater u Münchenu, a svirala je u poznatim europskim orkestrima kao što su Minhenska filharmonija, Nacionalni orkestar grada Toulousea  te je bila koncertna majstorica Gudačkog kvarteta Pocci. Očarana tamnom komorom, sa 17 godina počinje se zanimati za fotografsko eksperimentiranje. Učila je i radila s fotografima kao što su Eikoh Hosoe, Art Streiber, Michael Grecco i Jock Sturges. Izlaže na brojnim samostalnim izložbama diljem svijeta, te je autorica mnogih fotografskih knjiga.

Izložbu je moguće pogledati do 12. lipnja.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


− 7 = 1

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum