DeLight! – obilježavanje prvog Međunarodnog dana svjetla u Šišanu

DeLight! – događaj u organizaciji udruge Sonitus povodom obilježavanja prvog Međunarodnog dana svjetla, bit će održan u srijedu, 16. svibnja na Monte Madonni u Šišanu s početkom u 17 sati, a ponudit će izložbu interaktivnih svjetlosnih radova Visualije Group, mapping projekcije “Piece Out” i “RoboLight”, svjetlosnu izložbu zajedničkog likovno-svjetlosnog rada DV Bubamara-Ližnjan, dok će najmlađe na otvorenom zabavljati animatori iz pulske Zemlje Zabave od 17 do 19 sati. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a u slučaju kiše program se seli u hangar na Svetici.

PROGRAM:

Visualia Group – izložba radova:

  1. Warp – premijera!
  2. Residence of Light & Music – interaktivna audiovizualna instalacija
  3. Lighting Postcard – interaktivna mapping instalacija
  4. Magic Garden – interaktivna svjetlosna instalacija
  5. Light Sculptures – svjetlosna instalacija
  6. Light Painting – interaktivna izrada fotografija pomoću light graffita

Mapping projekcije:

– „Piece Out“ – predstavljanje finalnog produkta međunarodne svjetlosne rekonstrukcije Van Gogh-ovog djela „Zvjezdana noć“. U stvaranju su, u okviru projekta VisuaLab 2018, sudjelovali učenici 7.C razreda Osnovne škole Šijana uz mentorstvo prof. Roberte Weissman Nagy i Marka Bolkovića, umjetničkog direktora Visualia festivala.

– „RoboLight“ – predstavljanje fotografije izrađene pomoću light graffita nastalih fotografiranjem osvjetljenih mBot robotića koji žare i pale na natjecanjima Croatian Makers lige!

Uz navedenu mapping projekciju, mladi pulski robotičari i njihovi mentori iz Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika – HUIU (Iva Horvat i Petra Pletikos) i Udruge Sonitus (Saša Idrizov), predstavit će i same mBot robot setove.

Svjetlosna izložba:

– Djeca iz najstarije vrtićke skupine Dječjeg vrtića Bubamara u Šišanu predstavit će likovno-svjetlosni rad nastao korištenjem UV boja na temu Međunarodnog dana svjetla.

Međunarodni dan svjetla je globalna inicijativa nastala temeljem UNESCO-ovog proglasa 2015. godine Međunarodnom godinom svjetla (IYL 2015 -International Year of Light and Light-based Technologies 2015) , a naglašava značajnost svjetla i njegovu ulogu koju ima u znanosti, kulturi i umjetnosti, obrazovanju i održivom razvoju, te na različitim područjima kao što su medicina, komunikacija i energija. Obilježava se po prvi put te će se diljem svijeta održavati konferencije, seminari i „svjetlosni“ događaji kako bi se prigodno obilježio ovaj dan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum