Predstavljanje monografije: „PULA – GRAD INTERVAL“ u Gradskoj radionici

Pulska povjesničarka umjetnosti Paola Orlić u Gradskoj radionici predstavlja projekt umjetničke monografije – trilogiju “Pula – Grad Interval” u izdanju StudioLaba u nedjelju, 12. kolovoza u 20 sati. Ova trilogija kreativni je rezultat suradnje više autora, u čemu su pored Paole Orlić sudjelovali fotograf Igor Zirojević te pisci Dragan Velikić (1. dio trilogije “Stanari”) i Milan Rakovac (2. dio trilogije “Čuvari”).

Govoreći o toj suradnji Paola Orlić ističe: “…svaki autor iz svoga posebnog rakursa, medija i svijeta iz kojeg dolazi i unutar kojeg se kreće u svojoj svakodnevnici, pokušava slijediti i osvijetliti pokoji zapis na vremenskom kontinuumu grada. Trilogija „Pula- Grad Interval“ stoga nije projekt još jedne u nizu monografija o Puli. Još manje uopćena vizualna pripovijest o prostoru koji bi se mogao nazvati njihovim. Mjesto je to na kojem se uvijek susreću tri dionice pripovijedanja o nestajanju takvog prostora, povijesti duge (do)trajalosti i kategoriji sjećanja na njega kao niz prizora – faseta Barthesovskog punctuma koji ih ubada, reže i sasvim ih se osobno tiče. U procjepu između slike i teksta, toj vječitoj fugi u kojoj titra na tisuće iskliznutih priča, otvara se prostor sjećanja na koje se odavno zaboravilo ili za koje naprosto ne marimo da ga posjedujemo jer se pozicija u vremenskom kontinuumu izvrnula pa vizure postaju sjećanja koja posjeduju nas. Pula- Grad Interval stoga je svojevrsni otok. Mjesto produljenog života u ponovnom nastajanju. Utočište na koje su autori doplovili u potrazi za vlastitim prostorom u sebi.”

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum