Predstavljanje monografije: „PULA – GRAD INTERVAL“ u Gradskoj radionici

Pulska povjesničarka umjetnosti Paola Orlić u Gradskoj radionici predstavlja projekt umjetničke monografije – trilogiju “Pula – Grad Interval” u izdanju StudioLaba u nedjelju, 12. kolovoza u 20 sati. Ova trilogija kreativni je rezultat suradnje više autora, u čemu su pored Paole Orlić sudjelovali fotograf Igor Zirojević te pisci Dragan Velikić (1. dio trilogije “Stanari”) i Milan Rakovac (2. dio trilogije “Čuvari”).

Govoreći o toj suradnji Paola Orlić ističe: “…svaki autor iz svoga posebnog rakursa, medija i svijeta iz kojeg dolazi i unutar kojeg se kreće u svojoj svakodnevnici, pokušava slijediti i osvijetliti pokoji zapis na vremenskom kontinuumu grada. Trilogija „Pula- Grad Interval“ stoga nije projekt još jedne u nizu monografija o Puli. Još manje uopćena vizualna pripovijest o prostoru koji bi se mogao nazvati njihovim. Mjesto je to na kojem se uvijek susreću tri dionice pripovijedanja o nestajanju takvog prostora, povijesti duge (do)trajalosti i kategoriji sjećanja na njega kao niz prizora – faseta Barthesovskog punctuma koji ih ubada, reže i sasvim ih se osobno tiče. U procjepu između slike i teksta, toj vječitoj fugi u kojoj titra na tisuće iskliznutih priča, otvara se prostor sjećanja na koje se odavno zaboravilo ili za koje naprosto ne marimo da ga posjedujemo jer se pozicija u vremenskom kontinuumu izvrnula pa vizure postaju sjećanja koja posjeduju nas. Pula- Grad Interval stoga je svojevrsni otok. Mjesto produljenog života u ponovnom nastajanju. Utočište na koje su autori doplovili u potrazi za vlastitim prostorom u sebi.”

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum