VISUALIA FESTIVAL 2018. od 13. do 15. rujna u Puli

Svečano otvorenje šestog Visualia Festivala bit će održano u četvrtak, 13. rujna u 20 sati u Carrarinoj ulici, a festival će trajati do 15. rujna.

Na konferenciji za novinare o programu i svemu što publiku očekuje na šestom Visualia Festivalu govorili su Marko Bolković, direktor Visualia Festivala, Jasmina Nina Kamber, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule.

Prijavljeno je čak 19 umjetnika koji će se prezentirati s 23 rada na ukupno 13 lokacija kada će u tri dana festivala postavit gradske prostore u drugačije okvire i pritom privući oko 20 tisuća posjetitelja.

Festival ima za cilj promicanje modernih radova iz područja audiovizualne umjetnosti te isticanje umjetničkih vrijednosti, kao i povećanje cjelokupnog kulturnog kapitala, isticanju umjetničkih vrijednosti i postizanju koristi za zajednicu i društvo.

U organizaciji je Udruge Sonitus i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule te brojnih partnera, a na konferenciji za novinare Sanja Korotaj Cinkopan, direktorica TZG Pule, kazala je: „Ono što je bitno za posjetitelje naglasiti je da sva tri dana mogu posjetiti sve instalacije te ako ne stignu određeni dan, zasigurno će to jedan od tri dana uspjeti. Kao što uvijek volim reći, snaga našeg festivala jesu domaće umjetničke snage koje svojom kreativnošću zapravo stvore veliki dio programa u kojem možemo uživati. Isti putuju i na  druge festivale te tako promoviraju naš grad i festival. Ove smo godine po prvi puta na Kaštelu te pozivam sve posjetitelje da se prošeću do svih točaka programa te da uživaju u svjetlosnim instalacijama i čaroliji Pule okupane svjetlom.“

Šesta godina održavanja festivala dokaz je njegove vrijednosti i potencijala za razvoj konkurentnosti i jačanje prepoznatljivog destinacijskog imidža koji Pulu predstavlja i kao grad svjetla, jer je Visualia 2016. godine uvršten u kalendar svjetskim svjetlosnih festivala. Ove godine na festivalu izlaže veći broj inozemnih umjetnika što je posljedica uključivanja udruge Sonitus u međunarodni EU-projekt koji je to omomgućio.

Direktor festivala, Marko Bolković istaknuo je i opisao sve dijelove programa koji će svakodnevno biti dostupni za razgledavanje od 20 do 24 sata. „Jedino je 3D maping na Forumu od našeg umjetnika Jeana Siniše Samboleca koji će se ove godine predstaviti nastavkom djela iz 2013. godine, Paneron 22 koji će se održati od 21 do 21.10 sati,“ istaknuo je Bolković.

„Udruga Sonitus je recimo u ovom relativnom kratkom periodu napravila veliki organizacijski skok te su od Visualije napravili jednu vrlo prepoznatljivu manifestaciju ne samo u Hrvatskoj već i šire. Ovaj festival je zanimljiv svim dobnim skupinama, a iza prekrasnog programa stoji jedan vrlo mali tim koji na programu i izradi instalacija, umjetničkih radova, radi cijelu godinu te je u sve ovo uložen ogroman trud. Brojna publika koja prati festival je najbolji pokazatelj da on itekako vrijedi. Ono što su njegove posebne karakteristike je da festival potiče i kreira jednu vrlo pozitivnu energiju u gradu te se jednostavno ne može riječima opisati već ga morate doživjeti,“ izrazila je podršku i čestitke organizatorima festivala pročelnica Kamber.

Organizatori festivala su: Udruga Sonitus i Turistička zajednica grada Pule, uz suorganizatore Arheološki muzej Istre te Povijesni i pomorski muzej Istre. Festival podržavaju:  Grad Pula, Istarska županija, Zaklada Kultura Nova, Turistička zajednica Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica.

Visualia 2018-program HRV

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum