OTVORENA IZLOŽBA „ULJANIK U PULI!“ U DENVNOM BORAVKU DC-A ROJC

Fragmenti borbenog diskursa

• Multimedijalna izložba naziva “Uljanik u Puli!” otvorena je u srijedu, 10. listopada u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Tema izložbe je desetodnevni štrajk radnika Uljanika koji je preplavio pulske ulice u kolovozu ove godine i čiji je ishod bio osiguranje plaća za srpanj i kolovoz, no budućnost brodogradilišta i dalje je neizvjesna kao i sudbina njegovih radnika.

Posjetitelji izložbe mogu pogledati uvećane fotografije Snježane Bratanović te pročitati tekstove koje su tijekom štrajka na raznim platformama napisali Slađana Bukovac, Igor Grbić, Tatjana Gromača, Davor Konjikušić, Boris Koroman, Dragan Markovina i Stožer za obranu brodogradnje Uljanik, a sve je bilo popraćeno „zvučnom kulisom radničke borbe“ koju je pripremila Mirjana Radulović. Fotografije je izabrao Igor Dražić, a izložba je autorski projekt Mirjane Radulović i Noela Mirkovića koji je i dizajnirao postav izložbe.

„Multimedijalni projekt „Uljanik u Puli!“ dokumentira izlazak radnika Uljanika u grad kako bi ostao zabilježen u memoriji njegovih građana, da uz onaj trag na ulici i u životima mnogih ljudi dobije i svoju sliku u ogledalu, odraz bez kojeg je teško jasno vidjeti tko smo i što smo, danas i ovdje. „Uljanik u Puli!“ podrška je brodograditeljima i svemu onom što brodogradnja za Pulu predstavlja te prikazuje radnike Uljanika u fotografijama, tekstovima i audio zapisima koji svjedoče događajima određujući budućnost zajednice. Nakon onog skoro već zaboravljenoga Berlinskog, pada nam pred očima i naš, Uljanikov zid. Stižu novi vjetrovi koje je, izgleda tako, bez zida teško zaustaviti. No, zato imamo Grad. „Uljanik u Puli!“ prešao je preko zida, u grad, upravo zbog toga“, navodi se u opisu izložbe koja ostaje otvorena do 8. studenog.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


1 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum