OTVORENA IZLOŽBA „ULJANIK U PULI!“ U DENVNOM BORAVKU DC-A ROJC

Fragmenti borbenog diskursa

• Multimedijalna izložba naziva “Uljanik u Puli!” otvorena je u srijedu, 10. listopada u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Tema izložbe je desetodnevni štrajk radnika Uljanika koji je preplavio pulske ulice u kolovozu ove godine i čiji je ishod bio osiguranje plaća za srpanj i kolovoz, no budućnost brodogradilišta i dalje je neizvjesna kao i sudbina njegovih radnika.

Posjetitelji izložbe mogu pogledati uvećane fotografije Snježane Bratanović te pročitati tekstove koje su tijekom štrajka na raznim platformama napisali Slađana Bukovac, Igor Grbić, Tatjana Gromača, Davor Konjikušić, Boris Koroman, Dragan Markovina i Stožer za obranu brodogradnje Uljanik, a sve je bilo popraćeno „zvučnom kulisom radničke borbe“ koju je pripremila Mirjana Radulović. Fotografije je izabrao Igor Dražić, a izložba je autorski projekt Mirjane Radulović i Noela Mirkovića koji je i dizajnirao postav izložbe.

„Multimedijalni projekt „Uljanik u Puli!“ dokumentira izlazak radnika Uljanika u grad kako bi ostao zabilježen u memoriji njegovih građana, da uz onaj trag na ulici i u životima mnogih ljudi dobije i svoju sliku u ogledalu, odraz bez kojeg je teško jasno vidjeti tko smo i što smo, danas i ovdje. „Uljanik u Puli!“ podrška je brodograditeljima i svemu onom što brodogradnja za Pulu predstavlja te prikazuje radnike Uljanika u fotografijama, tekstovima i audio zapisima koji svjedoče događajima određujući budućnost zajednice. Nakon onog skoro već zaboravljenoga Berlinskog, pada nam pred očima i naš, Uljanikov zid. Stižu novi vjetrovi koje je, izgleda tako, bez zida teško zaustaviti. No, zato imamo Grad. „Uljanik u Puli!“ prešao je preko zida, u grad, upravo zbog toga“, navodi se u opisu izložbe koja ostaje otvorena do 8. studenog.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 1 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum