Izložba Jusufa Hadžifejzovića u Galeriji Poola

Otvorenje izložbe Jusufa Hadžifejzovića naziva “Prodavaonica praznine – Odjel dekorirane praznine” bit će održano u petak, 9. studenog u 20 sati u pulskoj galeriji Poola.

„Moji radovi na kartonskoj ambalaži nisu umjetničke slike. Ja Bojom markiram mjesta na kartonskoj ambalaži gdje su boravili proizvodi u transportu od proizvođača do potrošača. Ovu seriju radova nazvao sam „Ležišta Markirana Bojom u Prodavaonici Praznina/ Shop of Emptines“. Dokon, besposlen, čekajući mušterije u Prodavaonici Praznina, ja Bojom ispunjavam udubljenja, ležišta od proizvoda u kartonskim kutijama. Označavam Bojom bez-značajna mjesta na bezvrijednom ambalažnom kartonu. Moji radovi ne-nose i ne-sadrže nikakve poruke osim što su to što sam opisao gore. Nemam ambiciju da nešto predstavim ili da kreiram estetske objekte, osim što objavljujem taj beznačajni čin izveden na nađenom, odbačenom, bezvrijednom , ambalažnom kartonu. Ja sebi sličim na suvremenog i “tihog” zviždača koji pokazuje, otkriva javnosti beznačajne informacije koje su nebitne, nepotrebne i skoro neupotrebljive, ali su stvarne i istinite“, navodi autor u opisu izložbe.

Jusuf Hadžifejzović je bosanskohercegovački umjetnik s internacionalnom reputacijom koji posljednjih godina živi i stvara u Sarajevu. Poznat je kao performans umjetnik, bavi se instalacijom i “depografijom”, a u proteklih par godina, gotovo opsesivno, i “celebrativnim analitičkim slikarstvom”. U Sarajevu je završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti (1971.-1976.). Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (1976.-1980.), u klasi profesora Stojana Ćelića. Postdiplomski studij (1980.-1982.) završio je u Dusseldorfu (Njemačka) na Državnoj akademiji umjetnosti, u klasi profesora Klausa Rinkea. Osnivač je projekta “Jugoslovenska dokumenta” i jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi. Kao voditelj galerije savremene umjetnosti Charlama Depot 2009. godine je upriličio SubDokumenta u prostorima Centra Skenderija gdje i danas vodi galeriju i Centar kulturnih aktivnosti Charlama. Izlagao je širom svijeta od Berlina do Južne Koreje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum