Izložba Jusufa Hadžifejzovića u Galeriji Poola

Otvorenje izložbe Jusufa Hadžifejzovića naziva “Prodavaonica praznine – Odjel dekorirane praznine” bit će održano u petak, 9. studenog u 20 sati u pulskoj galeriji Poola.

„Moji radovi na kartonskoj ambalaži nisu umjetničke slike. Ja Bojom markiram mjesta na kartonskoj ambalaži gdje su boravili proizvodi u transportu od proizvođača do potrošača. Ovu seriju radova nazvao sam „Ležišta Markirana Bojom u Prodavaonici Praznina/ Shop of Emptines“. Dokon, besposlen, čekajući mušterije u Prodavaonici Praznina, ja Bojom ispunjavam udubljenja, ležišta od proizvoda u kartonskim kutijama. Označavam Bojom bez-značajna mjesta na bezvrijednom ambalažnom kartonu. Moji radovi ne-nose i ne-sadrže nikakve poruke osim što su to što sam opisao gore. Nemam ambiciju da nešto predstavim ili da kreiram estetske objekte, osim što objavljujem taj beznačajni čin izveden na nađenom, odbačenom, bezvrijednom , ambalažnom kartonu. Ja sebi sličim na suvremenog i “tihog” zviždača koji pokazuje, otkriva javnosti beznačajne informacije koje su nebitne, nepotrebne i skoro neupotrebljive, ali su stvarne i istinite“, navodi autor u opisu izložbe.

Jusuf Hadžifejzović je bosanskohercegovački umjetnik s internacionalnom reputacijom koji posljednjih godina živi i stvara u Sarajevu. Poznat je kao performans umjetnik, bavi se instalacijom i “depografijom”, a u proteklih par godina, gotovo opsesivno, i “celebrativnim analitičkim slikarstvom”. U Sarajevu je završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti (1971.-1976.). Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (1976.-1980.), u klasi profesora Stojana Ćelića. Postdiplomski studij (1980.-1982.) završio je u Dusseldorfu (Njemačka) na Državnoj akademiji umjetnosti, u klasi profesora Klausa Rinkea. Osnivač je projekta “Jugoslovenska dokumenta” i jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi. Kao voditelj galerije savremene umjetnosti Charlama Depot 2009. godine je upriličio SubDokumenta u prostorima Centra Skenderija gdje i danas vodi galeriju i Centar kulturnih aktivnosti Charlama. Izlagao je širom svijeta od Berlina do Južne Koreje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum