Izložba Alema Ćurina u sklopu 24. Sa(n)jam knjige u Istri

Strip-crtač kao radikalan kritičar društva

Alem Ćurin je u petak u sklopu Sajma knjige u Istri, u gradskoj galeriji Antun Motika predstavio svoje radove naziva „Ples slobode“. Izložba je selekcija Ćurinovih ilustracija objavljivanih u Feral Tribuneu, Novostima, Jergovićevom „Sarajevskom Malboru“ te u „Cervantesovom trgu“ Predraga Lucića.

Boris Dežulović koji je skupa s Viktorom Ivančićem otvorio izložbu tekstu u katalogu je dao indikativan naslov: „This Pencil Kills Fascists“, direktno ukazujući na prirodu umjetnikovih radova.

Dok nekome možda treba“kartica teksta” da pretoči svoje misli na papir ili tastaturu, Alemu to uspijeva britko ilustrirajući na nekonvencionalan način svijet u kojem opstaje. Njegove većinom crno-bijele grafike na rubu neobjavljivosti “čitaju” se između redaka. Sadržaj nije serviran na pladnju, naprotiv, njegova ideja sijevnut će podsvjesno i danima nakon recepcije viđenoga. Kada je novinarstvo shvaćeno kao kreativan pogon, okružen s pravim ljudima, sa suborcima moguće je otvoriti prostor slobode – i govora, čitanja i mišljenja .

Na samom otvorenju i Viktor Ivančić se neplanski osvrnuo na rad svog prijatelja i kolege iz Ferala komentirajući kako je “Alem u novinskom polju anomalija – radikalna kritika društva”. Referirajući se na temu ovogodišnjeg festivala, ali i postav izložbe Ivančić ponetira: “Sloboda se ne dobiva – ona se osvaja. To nije nešto što ti je dato već nešto što posjeduješ.”

Tendencija nadrealističkom stapanju nespojivih motiva i situacija nalik snu produžena su ruka tekstovima Alemovih kolega iz Ferala nekoć, a danas iz Novosti – te mnogih drugih angažmana.

Izložbu su koncipirali Sa(n)jam knjiga u Istri i Alem Ćurin, a postav izložbe i oblikovanje kataloga Mauricio Ferlin. Izložba ostaje otvorena do 16. siječnja 2019.

Tekst i fotografije Ivana VOJNIĆ VRATARIĆ

Leave a Reply


4 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum