24. Sa(n)jam knjige u Istri: „Divljaci“ i „Leto“ Danijela Žeželja

Strip doživljava svoju renesansu

• Prvi put na 24. Sajmu knjiga u Istri  predstavljene su dvije knjige u jednom bloku, u okviru programa Strip Strasse u utorak navečer, publika je mogla čuti kako su nastajale knjige „Divljaci“ i „Ljeto“ strip crtača Danijela Žeželja.

Paola Orlić predstavila je, osim autora, i druge dvije umjetnice koje su pridonijele njihovoj realizaciji, scenaristicu Jelenu Paljan i spisateljicu Olju Savičević Ivančević. Orlić podsjeća da se u Puli prije dvije godine u galeriji Makina mogla pogledati izložba 26 portreta pisaca Danijela Žeželja, koje danas vidimo objedinjene u knjizi „Divljaci“.

Tijekom tri godine autor je crtao umjetnike koje su ga inspirirali, najbolje crteže objavljivao na Facebooku i tako je došao do selekcije za knjigu. „Divljaci su osobni dnevnik, posveta i putokaz kroz periferiju nevidljivog grada“ piše Žeželj u predgovoru knjige. Dizajnom knjige estetski je povezao portrete umjetnika i njihove citate. „Birao sam dijelove teksta, one citate koji su me najviše dodirnuli i bili mi bliski“.

Olja Savičević Ivančević napisala je pogovor za knjigu “s velikom strašću sam to pisala želeći nešto pokloniti Danijelu i piscima iz ove knjige koji izrastaju iz tih svojih rečenica kao da su se otjelotvorili“.

Osim pisaca, u knjizi „Divljaci“ su i glazbenici i slikari: Van Gogh, Tom Waits, Tolstoj, Sylvia Plath, Frank Zappa, V.V. Majakovski, Jorge Luis Borges s citatom „Budem li mogao iznova živjeti svoj život, potrudit ću se napraviti više grešaka“ i drugi.

„Izabrao sam ove osobnosti jer sam želio da se definicija pisca i književnosti proširi jer ona pripada svemu pa svi ovi ljudi mogu biti književnici, Van Gogh je imao 1.000 pisama, koliko i slika“ kaže Žeželj i dodaje da ima još stotine pisaca koji bi se mogli dodati ovoj knjizi.

O svojoj umjetnosti stripa kaže „slika je za mene pokušaj izlaza i odgovora, meni je komunikacija riječju problem, ne uspijevam doprijeti i objasniti se tako da je slika alat kojim se služim.“

Paola Orlić primjećuje da su svi crteži monokromatski, crno-bijeli s horizontalnim i vertikalnim crvenim linijama, jedino je portret Tolstoja u boji. Žeželj objašnjava da je baš klasičara poželio pokazati u pop artovskom stilu. Iz publike je stiglo pitanje zbog čega su stripovi crno-bijeli na što će Žeželj „sve vidimo u odnosu svjetla i sjene, boja bitno ne dodaje, ali oduzima kada se radi o kontrastu“.

Grafička novela „Ljeto“ nastala je po scenariju za film „Trešnje“ Jelene Paljan koji je svjetsku premijeru imao na Festivalu u Cannesu, a mogli smo ga vidjeli i na ovogodišnjem Pula film festivalu.

Scenarij je napisan po priči „Pederi“ Olje Savičević Ivančević koja u šali izjavljuje „Jelena i Danijel su tata i mama ovog stripa, a ja sam baka“.

Priča „Pederi“ ispričana je kroz perspektivu jednog dječaka od osam godina koji proživljava dramu dvojice dječaka iz Dalmatinske zagore, svog starijeg brata i njegovog prijatelja, svoje obitelji koja uništava vlastito dijete, a na kraju i samu sebe.

„Scenarij po kojem je nastao strip je zapravo priča iznova napisana, kontrapunkt između onoga što vidimo i što dječak doživljava“ kaže Jelena Paljan.

Priča „Pederi“ nastala je prije 15 godina i autorica kaže kad bi ju danas pisala vjerojatno bi imala sretan kraj s obzirom koliko je tema homoseksualnosti postala stereotipna.

„U stripu koji se zove „Ljeto“ postoje svijetle i tamne scene što je uvjetovano scenarijem koji sam pokušavao poštivati i pratiti“, kaže Žeželj.

„Strip doživljava jedan svoj procvat, hrani se drugim medijima, ali ostaje svoj. Pogodan je da se kroz njega govori o svim temama, vrlo je aktualan. Strip doživljava svoju renesansu“ zaključuje Danijel Žeželj predstavljanje svoje dvije strip knjige na Sajmu knjiga u Istri.

Tekst i fotografije Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


7 − 4 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum