Održan 7. Art Panoptikum  u Gradskoj radionici

Sedmi Art Panoptikum na kojem su šaroliko prezentirana recentna svjetska događanja iz vizualnih umjetnosti, izložbe najistaknutijih svjetskih vizualnih umjetnika i najposjećeniji umjetnički sajmovi održan je u subotu, 26. siječnja u pulskoj Gradskoj radionici. Art Panoptikum i njegov autor Boris Bogunović su nam ovim informativnim vizualnim predavanjem prikazali „živu svjetsku scenu“ vizualne umjetnosti danas te smo krenuli put Pariza, Moskve, Tajlanda, Indije, SAD-a i Tajvana.

Fondacija Louis Vuitton u Parizu ugostila je retrospektivnu izložbu pokojnog američkog umjetnika latinoameričkog podrijetla Jean-Michel Basquiata koji je u 27. godini umro od predoziranja heroina. Najprije poznat kao grafiti umjetnik, a jedno vrijeme i beskućnik, proslavio se svojom izložbom u jednoj njujorškoj galeriji. Nakon Basquiatove smrti njegova je slika lubanje prodana za 110 milijuna dolara koju je kupio jedan japanski milijarder čime je dostignuta najveća cijena za djelo američkog slikara. U Luis Vuitton pripremili su njegovu najveću retrospektivnu izložbu do sada koja je sa 120 radova pokrila čitavu karijeru umjetnika. Započinje najsnažnijim izrazom egzistencijalnog straha što prikazuju njegove slike lubanje, a tematski se nadovezuju slike glava različitih veličina, djela heroja i ratnika te radovi nastali u suradnji s Andyjem Warholom.

 

„Not Everyone will be taken into the future“ retrospektivna je izložba ruskih konceptualnih umjetnika Ilye i Emilie Kabakov u Tretyakov galeriji u Moskvi. „U budućnost neće otići svi“ naziv je instalacije na istoimenoj izložbi koja prikazuje vlak koji se udaljava i uz tračnice su pobacane slike čime „žele poručiti da neki umjetnici napreduju i ući će u povijest umjetnosti dok će drugi ostati zaboravljeni“. Na izložbi ima oko 100 radova, slika, instalacija, grafika i radova iz 60 –tih godina s kojima se Kabakov proslavio. Glavni dio izložbe predstavlja instalacija – labirint „My mothers album“ koji je povezan s mukom beskrajnog čekanja, čekanja nečega što neće nikad doći… u središtu labirinta napisana su sjećanja njegove majke, a posjetitelj lutanjem po hodnicima labirinta ulazi u krš ili klimaks same instalacije.

Art panoptikum nas zatim vodi na Bangkok Art Biennale pod nazivom „Beyond the bliss“ ili onkraj blaženstva na kojem je 200 umjetničkih radova; instalacija, skulptura i slika izloženo na najrazličitijim lokacijama, kulturnim centrima, hramovima, hotelima, shoping centrima… Tema aludira na osnovno pravilo budizma – odvajanje od zadovoljstva i boli kao načina transcendiranja patnje, ali i osnovnu postavku turizma kao hedonizma povezanog s tajlandskim plažama i partijima. Na bijenalu je Marina Abramović Institute sudjelovao s nekoliko performansa. U jednom su pozvali posjetitelje da broje zrna riže, u drugom nalažu dugotrajno zurenje u komade obojanog papira, dok u trećem mirno stajanje na drvenoj ploči. Svim ovim izvedbama posjetitelji istražuju granice svog tijela i mogućnosti vlastitog uma za bivanjem u sadašnjosti. Nge Lay, umjetnica iz Burme izložila je rad pod imenom „Check point“ koji predstavlja vaginu načinjenu od različitih komada tradicionalnog tekstila iz Burme. Kroz vaginu posjetioci mogu proći kao kroz vrata, kako bi uvidjeli da je to mjesto iz kojeg smo svi krenuli u život, naša majka i zemlja. Autorica, iako veliča žensko istovremeno ukazuje na podčinjenost žena koja je prisutna u Aziji.

Najveća izložba suvremene umjetnosti u Indiji je Kochi-Muziris bijenale na kojem je kustosica bijenala, konceptualna umjetnica Anita Dube realizira ideju „Possibilities for a non – alienated life“ ili mogućnosti za neotuđeni život koja djeluje kroz radikalnu otvorenost želje za sjedinjenjem i prijateljstvom, jer kakao kaže„ ako želimo bolji život na zemlji moramo u svojoj poniznosti početi odbijati život u službi kapitala“. Na bijenalu izlažu suvremeni, konceptualni umjetnici iz cijelog svijeta.

Umjetnički su sajmovi danas trendovska mjesta okupljanja galerista i posjetitelja, a sva su umjetnička djela izložena za prodaju. Upravo se u New Yorku održava The Outsider Art Fair na kojem izlažu umjetnici outsideri – tj. oni koji nemaju formalno umjetničko obrazovanje i boluju od nekih kroničnih stanja i bolesti kao što je autizam, život na rubu egzistencije, PTSP i slično. Po ovom je sajmu, samo na dan njegova otvorenja, prošetalo oko 2.000 posjetitelja. Jedan od umjetnika koji boluje od PTSP-a nakon pada „blizanaca“ u New Yorku danas sakuplja predmete na buvljacima, po ulici ili dotrajale osobne predmete kao što su stare kreditne kartice koje potom oslikava i izlaže kao umjetničku instalaciju. Jedna takva oslikana kreditna kartica prodaje se na ovom sajmu za 150 dolara.

Od 2002. u Miami beachu u SAD-u održava se „Art Basel“ koji je jedan od najeminentnijih sajmova u svijetu. Prošle je godine okupio 268 galerija iz 35 zemalja koje su izložile djela 4.000 umjetnika . Sajam je u pet dana trajanja posjetilo oko 80.000 ljudi koji su mogli vidjeti ili kupiti radove najvećih umjetnika današnjice.

S Art Panoptikumom smo naposljetku stigli i do umjetničkog sajma Taipei Dangdai  koji je prošlog vikenda održan u glavnom gradu Tajvana. Sajam naziva„ See art – Love art – Buy art“ predstavio se s 90 svjetski najjačih galerija. Na ovom su sajmu iznosi na aukcijama za prodaju slika dosezali dva milijuna eura.

Tekst Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


3 + = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum