Putopisna izložba Lene Čabrunić „Težina trenutka“ u galeriji HUIU

Putopisna izložba Lene Čabrunić naziva „Težina trenutka“ bit će otvorena u četvrtak, 14. veljače u 20 sati u pulskoj galeriji HUIU. Izložba prati njena iskustva i trenutke za vrijeme Camina de Santiago 2015. godine zabilježena kroz Polaroid fotografije. Autorice postava su Lena Čabrunić i Nina Matika.

„U današnje vrijeme do Santiaga de Compostela možete doći i avionom te u svega nekoliko sati biti u gradu u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Ali možete izabrati i puno teži put i pješačiti danima, rutom kojom još iz Srednjeg vijeka prolaze hodočasnici iz cijele Europe. Camino de Santiago je jedan je od najboljih primjera kako nije važno odredište već putovanje. To je bit Camina. To je put. To je putovanje u kojem skupljamo trenutke i doživljaje. A zar nismo mi  satkani od malih trenutaka, od svih ljudi koje smo sreli na svom putu, oblikovani od događaja koje smo doživjeli. U meni žive i smijeh i svađe mojih prijatelja, ukori i tople riječi mojih roditelja, slomljena srca zaboravljenih ljubavi, zacijeljeni ožiljci, ali i otvorene rane. Sretni, smiješni ali i tužni i teški, uzbudljivi i nezaboravni trenutci.

„Tako je i put svetog Jakova zbirka trenutaka… ovce, žito, crkve, terneras (krave), rode, mesetas (visoravni), pueblos muertos (izumrla sela), burros (magarci), makovi, crkve, periferije, gradovi, crkve, katedrale, rijeke, mostovi, ruševine, prljavi kreveti, zalasci sunca u 10 navečer, teške noge, upaljene tetive, žuljevi, crkve, nezaboravna mjesta, crkve, crkve, crkve, …. Trenutni prijatelji, usputni prolaznici, ugodna druženja, seoski koncerti u sumrak, smijeh, suze, bolna ramena, neosunčana stopala, smrdljive čarape i cipele, zvjezdane noći, večere sa nepoznatima, Emma – odličan saveznik i kopilot, uzbudljive priče i legende, povijest, nove čarolije i tako do kraja svijeta – Finisterra.

„Ovo je moja zbirka trenutaka. 34 dana, 880km u 38 malih pravokutnih sličica već u svom malom crnom okviru, jedinstvenih, neponovljivih. Trenutak ukraden vremenu. Taj mali pravokutni predmet u sebi nosi cijelu težinu jednog trenutka, jer dok ga slikate tamo ste, prisutni u tom mjestu u tom vremenu cijelim svojim bićem, pomno razmišljate o njemu jer nemate još bezbroj pokušaja, nema filtera, nema naknadnog podešavanja. Nesavršen u svom savršenstvu. Jedan mali život, svijet sam za sebe u svega pet grama“, piše autorica u opisu izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum