Galerija Galženica – natječaj 2010.

rok: ..

Pozivaju se svi zainteresirani da svojim radovima i projektima participiraju u programu Galerije Galženica za 2010. godinu. Tematski je okvir na tragu Badiouve teze da 21. stoljeće zaslužuje neku konjukciju, neko razrješenje neprestane napetosti, neko i-i, a ne ili-ili. Prijave se primaju do 1. srpnja.

U svojoj knjizi ‘Stoljeće’, Alain Badiou opisuje 20. stoljeće kao stoljeće politike i umjetnosti. S jedne strane, revolucionarna politika, riješena da u kraj stane svim proturječjima moderniteta, i s druge, beskompromisna umjetnost riješena da ravnopravno s drugim društvenim praksama sudjeluje u stvaranju budućnosti. Ono što obilježava 20.stoljeće, tvrdi dalje Badiou, trenutak je u kojem se umjetnički i politički projekt susreću i križaju tako da nam se u jednom trenutku čini da umjetnost ima veću političku vrijednost i udarnu snagu od politike, a politika više ljepote od umjetnosti.

Cijelo je 20. stoljeće u umjetnosti, tako, kritika reprezentacije. U toj kritici likovna je umjetnost otišla najdalje. Avangarda je bila novo, ona je izražavala sadašnjost i najavljivala budućnost; sve ostalo je bilo staro, klasično, konzervativno i predstavljalo je prošlost. Ta neprestana sučeljenost ‘starog’ i ‘novog’ rezultirala je, tvrdi Badiou, nerazriješenom napetošću, nekom nedijalektičkom disjunkcijom, bez sinteze. Više obećanjem razrješenja, nego pokušajem njegove provedbe.

Nosi li danas umjetnička reprezentacija iste probleme kao u 20. stoljeću? Je li slika i dalje simulacija? Ili simulacija simulacije, ili i jedno i drugo? Moramo li još uvijek birati između slike i akcije, ili nam je danas dopušteno da se ravnopravno služimo i jednim i drugim, kao alatima i kao idejama? Unose li tzv. novi mediji neku promjenu u ovu, za Badioua, tipično modernu paradigmu umjetničke invencije? Kako – ako postoji – izgleda ikonoklazam za 21. stoljeće? Ako se umjetnost 20.stoljeća iscrpila u provedbi vlastite emancipacije, što joj u globalnom društvu danas predstoji da radi? Da kao u antiglobalističkim demonstracijama, ili u blokadi Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavlja neku vrstu pozadinske okrijepe pred sraz s policijom, predah između dvije akcije, ili da jednostavno jamči za vizualnu atraktivnost događaja i njegove medijsku reprezentacije?

Prijedloge (umjetnički radovi i projekti, kustoske koncepcije) slati na adresu galzenica@gmail.com. Rezultati poziva bit će poznati do 15. srpnja 2009.

www.galerijagalzenica.info

Leave a Reply


5 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum