KUD Mate Balota

Adresa: Dalmatinska 100b, Rakalj
Grad/općina: 52208 Krnica
Telefon: 052/556-031; 098/919-8107

KUD «Mate Balota» osnovan je 1996. godine i okuplja pedesetak plesača, svirača i pjevača, od vrtića, osnovne i srednje škole, studenata i odraslih članova. koji njeguju tradiciju i tradicijske vrijednosti ovoga kraja narodnim plesovima, svirkom na mihu, roženicama i harmonici te narodnim napjevima na tanko i debelo.

Cilj osnivanja KUD-a bio je dobro i korisno provođenje slobodnog vremena mladih, razvijanje inicijative, kreativnosti, afirmacija pozitivnih vrijednosti, ali ne samo to. Jedan od važnijih ciljeva je usvajanje znanja o obilježjima svoje kulture, razumijevanje pojma identiteta jer tek poznavanjem svoje vlastite kulture, moguće je tu kulturu čuvati, nadograđivati, promicati i čuvati za nove generacije.

U svojih osam godina djelovanja, članovi KUD-a su svoj kraj predstavili u mnogim krajevima širom Hrvatske, ali i izvan granica domovine. Bila su zapažena njihova gostovanja na brojnim smotrama i susretima po Istri, na
Krku, Dalmaciji, Gorskom kotaru, Moslavini, Podravini, Istočnoj Slavoniji, Zagrebu, Zagorju te u Češkoj i Njemačkoj.

Plesovi koji se plešu su balun, ballo di sedia, sette passi i spitz polka, stara polka, promjena, a koreograf je gospodin Stjepan Celić. Svirka koja otvara svaku svečanost i koja se uvijek svira prva je mantinjada. Pleše se u pratnji miha i roženica ili roženice ili harmonike. Vještinu sviranja na mihu i roženicama na mlade svirače prenosi gospodin Mladen Buić. Na repertoaru narodnih pjevača su stari istarski napjevi na tanko i debelo, a najpoznatije pjesme su “Spod mi Raklja sela”, “Divojka je uranila”, “Cviće mi polje pokrilo”, “Kada san se z dragon rastavija”, “Koliko je od Učke do mora”…

Članovi KUD-a odjeveni su u tradicionalnu istarsku narodnu nošnju, jednostavnu u svojoj pojavnosti jer područje Raklja obiluje kamenom i oskudnim načinom života u prošlosti te je muška i ženska narodna nošnja slika težačkoga života, ali nadasve odraz jednostavnosti, širine i bogatstva duha.

Leave a Reply


+ 5 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum