SLIKANJE ZVUKOM – DRUGA VEČER MM12 FESTIVALA

IMG_2573

Nakon što se smračilo, u doista ugodnoj i intimnoj atmosferi započela je nova večer festivala Media Mediterranea 12. Sinoć su posjetitelji imali priliku vidjeti spoj audio i vizualne umjetnosti, i to na različite načine. Krenulo se sa slikanjem na pleksiglasu. Iako smo očekivali da će umjetnica Raffaella Piccolo pokazati svoje umijeće slikanja, nažalost nije mogla prisustvovati manifestaciji, pa je bilo potrebno pronaći zamjenu. Pulski umjetnik Branko Bratković pokazao se odlična zamjena. IMG_2588

Matjaž Manček zvukom je pratio umjetnikove pokrete kistom na pleksiglasu, a budući da su se tek upoznali, bio je izazov uspostaviti dobru komunikaciju. Bratković je vrlo opuštenim baratanjem kistom naslikao pejsaž, portrete i još mnoštvo toga. Za to vrijeme na platnu, na kojem se slikalo, bili su zakačeni mikrofoni koji „primaju“ zvukove s pleksiglasa.
– Ovo je u biti vrlo jednostavno. Sav zvuk dolazi iz kontaktnih mikrofona, a prenose se vibracijom. Aktom slikanja prelazi u vibraciju, a zatim mikseta na kojoj radim prima vibraciju ne bi li se procesuiralo u zvuk, objasnio nam je Manček. Prema tome, moglo bi se reći da se radi o doslovnom sviranju slikom. Tu treba napomenuti da su zvukovi dosta grubi, a prezentiraju pravu zbilju slikanja. Ukoliko su potezi kista snažni, brzi ili grubi, takvo što bi se osjetilo i na zvuku. S malim zakašnjenjem, ispred tvrđave prikazan je „video mapping“. Vj Edna koja dolazi iz Kolumbije te Tricky D pokazali su pravo umijeće projiciranja zanimljivih animacija na zidu tvrđave. Koristeći razne tehnike, prikazali su tvrđavu u svakakvim virtualnim izdanjima. Prema riječima Deana Bagara (Tricky D) video-projekcije ukomponirane prikladnom glazbom, zahtijevaju puno rada. Primjerice, Vj Edna je za ovaj projekt radila puna tri tjedna. Kako nam je kazao Bagar, i dosad su radili s video-projekcijama na napuštenim javnim zgradama, pa ni ovaj projekt nije bio puno različit. Raznoraznim animacijama željeli su oživjeti ovu utvrdu, budući da ima ogroman potencijal.

Za kraj su nam priuštili i virtualni vatromet predstavljajući oživljavanje tvrđave.
Slijedio je improvizacijski duo Klan.G koji je pomalo sumornom elektronskom glazbom okončao drugu večer festivala. I ovdje je bilo riječ o eksperimentalnoj glazbi, a laiku se u početku moglo činiti da glazbenici namještaju instrumente, a ne da doista sviraju.
Ponedjeljak i utorak bile su večeri eksperimentalne glazbe, u organizaciji Audio & Art festivala, odnosno udruge Kulturban s Alenom Sinkauzom na čelu. Sada Media Mediterranea 12 nastavlja u svojom standardnom ruhu, a večeras nas očekuje koncert sedam demo bendova koji su prošli dužu radionicu snimanja uz pomoć udruge Sonitus.

Napisala: VLASTA VUJAČIĆ

Leave a Reply


+ 2 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum