Kreativnost na djelu

IMG_2969 (1)

Pod sloganom „SVEjednoISTRA“ ove se subote održala finalna večer umjetničke manifestacije, Sedam dana stvaranja. Porečka udruga „I“ kao i ona pazinska Veliki mali čovjek, zaslužni su za organizaciju ovog događaja koji je obilježio pazinski Kaštel, raznoraznim kreativnim izložbama.


Večer je započela riječima voditelja programa Šandora Slackog mlađeg, nakon čega se predstavila trodijelna izložba. U prvom djelu, izložena su djela Damira Čargonje Čarlija, Pina Josipa Ivančića i Darka Brajkovića te se mogla svidjeti instalacija u prostoru Davorke Tumpić koja je svih sedam dana boravila u samom ulazu u Kaštel. U drugom pak djelu izložbe, mogla se zaigrati MONOPULA Ivana Dobrana i Nevenke Trgovčić, koja imenom podsjeća na općepoznatu igru Monopoly s nešto drugačijim pravilima.


Umjetnici su pokazali i da se postojeće stanje pazinskog Kaštela može prikazati na posve nov i neobičan način. Predstavljena je i videoreporataža s radionice Fade IN-a, u kojoj se problematizira sama tema festivala. Osim toga, publika je u „mraku“ prisustvovala izložbi Fotografske radionice „Stari zanati“, a posjetitelji su imali priliku svjedočiti stvaranja slike pomoću stare tehnike slikanja, fonograma.

IMG_3093

Zanimljivost večeri bio je svakako performans polaznika kazališne radionice „Arhitektura i kazalište“ (voditelj Šandor Slacki stariji), a polaznici su svojim tijelima, kao žive skulpture, prikazali poznata povijesna razdoblja. Uslijedila je posebna zahvala Noelu Šuranu, koji je stvorio i oslikao „Žive skulpture“. Cijeli performans živih skulptura, pratila je glazba polaznika glazbene radionice „Zlatić i Istra“, koji su obradili skladbu buzetskog skladatelja Slavka Zlatića, te na taj način dodatno „začinili“ ovu manifestaciju.


Publici se predstavio i Zoran Rajšić, prezentirajući i objašnjavajući proces nastajanja dekorirane majice u kojemu su sudjelovali i građani Pazina. Zadnja i svakako fascinantna izvedba polaznika radionice „Igraonica“. Po prvi puta je manifestacija Sedam dana stvaranja iskoristila prostor jame te su je polaznici radionice oživjeli na drugačiji, umjetnički način.


Ovo je bilo sedmo izdanje festivala Sedam dana stvaranja, a ove godine svi znatiželjnici mogli su sudjelovati na čak sedam radionica, a subotnja večer pokazala je raznolikost ovogodišnjih radionica kao i raznoraznih umjetničkih izražaja.


Napisala Vlasta Vujačić

Leave a Reply


2 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum