Angelina u Bosni

DVD: U zemlji krvi i meda

Redateljica: Angelina Jolie

Koliko je samo proturječnih reakcija izazvala ovogodišnja premijera filma U zemlji krvi i meda, kojoj je u Zagrebu i Sarajevu nazočila i slavna redateljica Angelina Jolie. Srbi su odmah napali redateljicu zbog iskrivljavanja činjenica, hrvatski masovni mediji hvalili su Angelinu zbog njezine skromnosti, unatoč zvjezdanoj auri, i želje da predstavi svijetu pravu istinu, a intelektualci su se zdušno natjecali tko će je više popljuvati. Istini za volju, njezin filmić o ljubavi Srbina i Muslimanke za vrijeme ratnih stradanja u Bosni nije reprezentativan uradak i vjerojatno mu nitko ne bi posvećivao osobitu pažnju da ga je režirao netko drugi. Film boluje od dramskih klišeja i vidi se da ga je radio netko tko ne poznaje kontekst radnje, ali može proći kao solidan redateljski prvijenac. Zato i začuđuje količina žuči koju su na njega prosipali domaći intelektualci. Pritom je zanimljivo zašto se nitko nije sjetio usporediti njezin prvijenac s nekim katastrofalnim filmovima domaćih autora koji tematiziraju ratne 1990-e (primjerice, Ostojićev Ničiji sin ili Korak po korak, redateljice Biljane Čakić Veselič), budući da za njih nema opravdanja, jer dobro poznaju kontekst i još snimaju s novcima poreznih obveznika. U tom smislu Angelina svakako zaslužuje palac gore.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 1 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum