59. Pula – Najava programa na Kaštelu

 

Nakon što je filmski festival prije nekoliko godina produžen na dva tjedna, pulski filmoljupci dobili su jedinstvenu priliku dodatnog uživanja u filmu. Popodnevne projekcije tijekom prvog tjedna odvijaju se u Kinu Valli, večernje na predivnoj ljetnoj pozornici pulskog Kaštela, a program je uglavnom vrlo zanimljiv. Ovogodišnji međunarodni program u znaku je francuske kinematografije, što uključuje i kratku retrospektivu pokojnog Claudea Chabrola u Kinu Valli (Inspektor Lavardin, Betty, Pakao, Cvijet zla, Lijepi Serge). Tko se odluči na ponavljanje gradiva velikog majstora sigurno neće pogriješiti, iako većinu gledatelja više zanimaju recentni francuski naslovi. Program na Kaštelu otvara kostimirana drama Zbogom kraljice (redatelj Benoit Jacquot), s radnjom uoči Francuske revolucije, i to je jedini francuski film povijesne tematike. Suvremenost je ipak dominatna preokupacija francuskih redatelja, bilo da je riječ o biografiji bivšeg predsjednika (Sarkozy, redatelj Xavier Durringer) ili pak trilerima poput Osvete (redatelj Etienne Faure) i Drugog svijeta (redatelj Gilles Marchand). Naročito je bibliofilski primamljiv naslov Snjegovi Kilimandžara, iako nije riječ o ponovnoj ekranizaciji slavne Hemingwayjeve novele, nego o suvremenoj drami s bračnim parom koji namjerava otputovati do afričke planine, a doima se zanimljivom i radnja filma Noćni izlazak (nagrada FIPRESCI ove godine u Berlinu). Također valja izdvojiti redatelja poljskog podrijetla Pawela Pawlikowskog i njegov triler Žena iz Petog okruga s glumačkim zvijezdama Ethanom Hawkom i Kristin Scott Thomas. Najzad, čak je i ovogodišnji canneski pobjednik Michael Haneke svoju dramu Ljubav snimio u francusko-njemačko-austrijskoj koprodukciji. Da ne bi sve ostalo na Francuzima, spomenimo još dramu Vrata, mađarskog velikana Istvana Szaboa, kao i češku redateljicu Alice Nellis (komedija Savršeni dani) za koju se iskreno nadamo da je dostojna svojih velikih sunarodnjaka. Nije to sve što se nudi, ali ne morate se bojati da će vam nešto promaknuti. Naime, svaki od ovih filmova reprizirat će se u drugom tjednu festivala, tako da dobro organiziran gledatelj može sve stići.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


7 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum