59. Pula – Osuvremenjivanje Shakespearea

MEĐUNARODNI PROGRAM: KORIOLAN, redatelja Ralpha Fiennesa

Ostavština engleskog dramatičara Williama Shakespearea (1564. – 1616.) nije trajni izazov samo kazališnim redateljima, nego i ljudima koji se bave filmskom umjetnošću. Njegovim djelom ozbiljno su se bavili mnogi cijenjeni filmski glumci i redatelji (Laurence Olivier, Orson Welles, Kenneth Branagh), a u novije vrijeme česti su pokušaji da se njegove drame smjeste u suvremeno doba. Doduše, Shakespeareove drame su uvijek aktualne jer briljantno opisuju ljudsku prirodu koja se suštinski ne mijenja, bez obzira na napredak znanosti, tehnologije i društvenog uređenja, ali vještim smještanjem u današnje doba mogu dodatno dobiti na značaju. U tom kontekstu valja spomenuti britanskoga glumca i festivalskoga gosta Ralpha Fiennesa, koji je nedavno debitirao kao redatelj s dramom Koriolan, a tumači i naslovnu ulogu rimskog vojskovođe. Nakon što je otjeran iz Rima, gordi i častohlepni Koriolan priključuje se neprijateljskim snagama da bi se osvetio izdajicama iz vlastitih redova. Fiennesov film izgleda krajnje nadrealno dok slušamo shakespeareovske dijaloge s rimskim imenima i gledamo današnji svijet napučen tehnologijom, ali rezultat je iznimno dojmljiv. Naročito je zanimljiva Fiennesova poveznica između Rimskog carstva i današnje Amerike, budući da su rimski vojnici obučeni poput američkih marinaca, dok senatori asociraju na američke kongresmene. Fiennes očito želi poručiti da je najveće suvremeno carstvo vrlo slično rimskom u svojoj bahatosti i samoživosti, a mogla bi ga snaći i slična sudbina. Naravno, njegov film ne bi bio uspješan da se temelji samo na političkim metaforama i da nema univerzalnih elemenata u razradi likova i njihovih međusobnih odnosa. Sudeći prema Koriolanu, Shakespeareova djela očito nemaju problema s izazovima današnjice.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


+ 9 = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum