MFF – Bolest i starost

ALPE, redatelj Yorgos Lanthimos

KAŠNJENJE, redatelj Rodrigo Plá

Tijekom sinoćnje večeri prikazana su dva filma čije su teme bolest, starost i smrt. Grčki redatelj Yorgos Lanthimos, koji se smatra jednim od najtalentiranijih autora njihove kinematografije, u filmu Alpe obrađuje istoimeni specijalizirani servis koji čine gimnastičarka, njezin trener, bolničar i medicinska sestra. Osnovna djelatnost servisa je pružanje psihološke pomoći ljudima koji su izgubili najdraže osobe, na način da se djelatnici prerušavaju u pokojnike i druže nekoliko sati dnevno s njihovim prijateljima ili članovima obitelji. Djelatnici servisa dobili su imena po alpskim vrhovima, a vodi ih autoritativni Mon Blanc koji ne trpi nedisciplinu. Lanthimosov film vrlo neobične i upečatljive priče privlači gledateljevu pažnju dojmljivim spojem različitih ugođaja. Alpe obiluju crnim humorom, ponekad na granici bizarnosti, ima u filmu i brutalnih sekvenci, ali u pozadini cijelo vrijeme osjećamo težnju emocijama i nastojanje da se povrati izgubljena ljudskost. U tom humanističkom smislu blizak je meksičko-urugvajsko-francuski film Kašnjenje (La demora), koji potpisuje redatelj Rodrigo Plá, iako je u ovom slučaju riječ o klasičnijoj priči. Junaci Kašnjenja su žena, njezin bolesni otac i troje djece koji zajedno žive u trošnom stančiću. Žena želi smjestiti senilnog oca u dom za starije i nemoćne osobe, da bi se mogla bolje brinuti o maloljetnoj djeci, ali to će nastojanje postati teško izvediva misija. Kašnjenje je stilski vrlo slično malim južnoameričkim filmovima koji povremeno stižu do naših festivala, riječ je djelu minimalističkog i ogoljenog izlaganja u kojemu je sve podređeno iskazivanju ljudskih emocija bez imalo patetike. Tipičan motovunski film, rekli bismo, budući da svake godine bude prikazano barem jedno slično ostvarenje.

 

Elvis Lenić

 

 

Leave a Reply


7 − = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum