Kriza kapitalizma na filmu

Večeras se na HTV-u ponovno reprizira Stoneov „Wall Street“, krajem 1980-ih veliki hit u svjetskim kinima, a nešto stariji gledatelji sjećaju se da je bio vrlo gledan i u našim krajevima, iako su u tim vremenima socijalizma na izdisaju tek rijetki znali što su burze i brokeri. U međuvremenu smo i mi nakratko okusili slasti kapitalizma, ali ubrzo smo otkrili da je riječ o čaši žuči samo površinski pokrivenoj medom. Riječ je o sustavu koji posljednjih godina pokazuje svoje bestijalno lice i nitko mu se više ne usuđuje ispisivati hvalospjeve. Čak je i Stoneov glavni lik u nastavku „Wall Street: Novac nikad ne spava“ (2010) tek pokunjeni bivši robijaš, koji prognozira nadolazeću financijsku krizu i nastoji uspostaviti davno prekinute odnose s jedinom kćerkom. Ali nije Stone jedini redatelj koji obrađuje krizu kapitalizma, na policama videoteka naći ćete i zanimljivije filmove koji se bave sličnim temama. Primjerice, razvikani Michale Moore konačno je režirao odličan dokumentarac „Kapitalizam: Ljubavna priča“, koji ostavlja dojam napetog trilera u prikazu manipulacija suvremene političke i financijske elite. Moore je prvenstveno na strani radnika i nižih slojeva, iako ni bolje pozicionirane na društvenoj ljestvici ne čeka svijetla budućnost. To se vrlo jasno naslućuje u „Iznajmljenoj vezi“ (The Girlfriend Experience), izvrsnom iako manje poznatom filmu Stevena Soderbergha, čija se priča bavi elitnom njujorškom prostitutkom (Sasha Grey) i njezinim klijentima (brokeri, odvjetnici, bankari) koji uvjerljivo svjedoče o neizvjesnosti u gornjim slojevima suvremenog američkog društva. Sličnim miljeom bavi se i John Wells u iznimno dopadljivoj drami „Direktori na cesti“ (The Company Men), prateći rukovodeće ljude američke korporacije (Ben Affleck, Chris Cooper, Tommy Lee Jones) koji se neočekivano nađu na cesti zbog rezanja troškova. Navedeni redatelji vrlo iskreno i brutalno svjedoče o današnjem svijetu u kojem više nitko nije siguran, osim financijskih moćnika i korporacija tijesno spregnutih s političkim elitama. Malen postotak dominira nad većinom zahvaljujući sve većoj razjedinjenosti običnih ljudi, opterećenih dugovima i strahom od gubitka posla. U tom kontekstu nekadašnje divljenje burzovnim zvijezdama „Wall Streeta“ čini se gotovo neshvatljivim. Ujedno i pokazuje koliko smo 1980-ih svijet gledali naivnije nego danas.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


+ 7 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum