Nijemi umjetnik

DVD: UMJETNIK, redatelja Michela Hazanviciusa

Dolazak zvučnog filma svojedobno je izazvao otpor kod zvijezda nijemog filma, budući da je mnogima drastično utjecao na karijeru, a neki se nikad nisu uspjeli oporaviti od posljedica velike tehnološke promjene. Tom tematikom briljantno se pozabavio veličanstveni Billy Wilder u „Bulevaru sumraka“ (1950), prateći propalu zvijezdu nijemih filmova (Gloria Swanson) koja planira svoj veliki glumački povratak, a odani sluga (Erich von Stroheim) održava njezinu iluziju znajući da bi je spoznaja o realnosti dotukla. Wilderovo remek-djelo naročito je značajno zbog metafilmske dimenzije, budući da je Gloria Swanson doista bila velika zvijezda nijemog filma, dok je grandioznog Ericha von Stroheima, jednog od najvećih redatelja nijemog filma, pojava zvuka kreativno dotukla i onemogućila u nastavku redateljske karijere. Zanimljivo da se na Wildera pozvao i francuski redatelj Michel Hazanvicius u govoru povodom ovogodišnje dodjele Oscara, kada je njegov „Umjetnik“ pokupio čak pet zlatnih kipića (najbolji film, režija, glavna uloga, glazba, kostimografija). Hazanvicius se bavi sličnim temama kao Wilder, ali uz vješto korištenje stilske dosjetke koja se pokazala odličnim potezom. Naime, osim što se bavi razdobljem nijemog filma, „Umjetnik“ i stilskom izvedbom nalikuje filmovima tog razdoblja. Glavni junak (Jean Dujardin) je velika zvijezda nijemog filma kojemu karijera počinje kliziti silaznom putanjom, ali previše je ponosan da to prizna drugima i moli za pomoć, dok se njegova slučajna poznanica (Bérénice Bejo) u kratkom vremenu uspinje od trnja do zvijezda. Na samom početku filma široki ekran suzuje se na pola (vizualni signal nijemog filma), jedini zvuk je glazba, a film je snimljen u crno-bijeloj fotografiji s crnim međukadrovima na kojima su napisani titlovi. Iako je riječ o solidno režiranoj filmskoj priči kao metafori životnog kola sreće (izmjena uspona i padova), znalački prožetoj metafilmskim sastavnicama, popularnost „Umjetnika“ temelji se prvenstveno na činjenici da je napravljen kao imitacija nijemog filma. Naravno da se Hazanviciusova uspješnica ne može uspoređivati s dubinom i slojevitošću „Bulevara sumraka“, ali je zgodan doprinos popularizaciji zanimanja za nijemi film.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


− 4 = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum