Bogat program drugog dana Just Be Festivala

„Ti budi, samo budi, upoznaj sebe…“ poruke su Just Be Festivala koji se od 05. do 7. listopada, drugu godinu za redom, održava na glavnom trgu u Motovunu. Organizator, udruga „Jedna ljubav“, upravo kroz ovu manifestaciju želi promicati kulturu, zdrav način življenja, uvažavanje različitosti, te širenje međusobnog razumijevanja i tolerancije. Udruga okuplja terapeute, iscjelitelje i pedagoge koji su uvidjeli da je njihovo učenje, osim na radionicama, potrebno proširiti i na veći dio društva pa je tako i nastala ideja o Festivalu.

 

– Prva godina je bila zanimljiva, ali ove smo godine odlučili napraviti nešto još veće. Doveli smo umjetnike koji su na neki način posebni i koji su svojim karijerama pokazali da je u životu sve moguće, objašnjava organizatorica Alida Del Bianco. Stoga su ove godine pozvali umjetnike koji su poznatiji kako bi dodatno privukli pozornost, a riječ je o najboljim glazbenicima iz različitih žanrova.      – Svi se možemo okupiti bez obzira koju glazbu slušali jer dobre stvari prepoznajemo i prihvaćamo. Glazba ima poseban utjecaj na naš um, duh i emocije, nastavlja Del Bianco.

 

Osim glazbenog djela programa tu su i raznolike radionice i predavanja koje posjetiteljima daju mogućnost izravnog doticanja s alternativnim pristupima. Ti nas pristupi uče kako doći do ciljeva, kako se na jednostavan način riješiti vlastitih ograničenja i kako, u konačnici, živjeti život u skladu sa samim sobom.

 

U subotu, drugog dana festivala, moglo se tako prisustvovati “Zvučnoj masaži i ljekovitom zvuku himalajskih zdjela“ i „Alkemiji zvuka i Vašeg vlastitog vokala, kabalistička invokacija“ Mojce Morye Malek. Uslijedilo je predavanje „Energetsko iscjeljivanje“ Alide Del Bianco, koja radi kao terapeutkinja i učiteljica Thetahealing-a i Reikia u Puli, a seminare održava i u drugim zemljama poput Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije.

 

 

Igor Cvetković, iz Pančeva (Srbija), govorio je, pak, na temu holističkog zdravlja i veda. Od 2000. godine Cvetković proučava i radi u polju Vedske znanosti i Filozofije, Yoge, Meditacije, Ayurvede i Jyotish Astrologije i Vaastu.

 

 

Zanimljivo i poučno bilo je i predavanje „Tantra i 5 elemenata“ u sklopu koje je predstavljena knjiga „Tajna 5 elemenata“. Marin G Vayu, autor knjige, cijeli je život povezan s prirodom i njezinim elementima.  – Postoji znanje iz prirode koje je prethodilo svim znanjima, a to je znanje o 5 elemenata koje nalazimo u mnogim učenjima i tradicijama, a ponajviše u onoj kineskoj i indijskoj, rekao je na samom početku Marin G Vayu, zvukoterapeut, voditelj joga centra i predsjednik Udruge „Hrast“ iz Rovinja.

 

Osim kroz predavanja, Festival nastoji promicati zdrav način življenja i štandovima s ekološkim i organskim proizvodima, poput bio čokolade, domaćeg vina, eteričnih ulja itd.

 

Druga večer zaokružena je dobrim glazbenim ritmovima uz koje publici nije trebalo dugo da se opusti i raspleše. Prva na repertoaru bila je grupa Zoster iz Mostara koju čini vesela peteročlana postava nakon čega su uslijedile zvijezde večeri, odnosno Mad Professor and Sister Audrey. Mad Professor, porijeklom iz Gvajane, svjetski je poznati glazbeni producent dub muzike koji je u svojoj karijeri producirao više od 200 albuma ili je sudjelovao u njihovom stvaranju. Glazbeni program završio je nastupom skupine Roots Daughters iz Pule.

 

Tekst i foto: L. Z.

 

 

Leave a Reply


1 + 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum