Kulturni centri u Hrvatskoj – razgovor s prof. Sanjinom Dragojevićem

Prof. Sanjin Dragojević predaje „Sociologiju kulture i masovnih komunikacija“ na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Uz autorstvo triju knjiga, profesor Dragojević je objavio znanstvene i stručne radove u Hrvatskoj i inozemstvu te uredio nekoliko knjiga. Primarni interesi su mu filozofija i sociologija kulture, kulturni razvoj, internacionalna kulturalna kooperacija, kulturalni menadžment te informacijski i komunikacijski sustavi.

 


 Koji su najveći izazovi s kojima se danas susreću kulturni centri?

 
Koja je uloga umrežavanja kulturnih centara? Zašto je to važno? Koje su prednosti takvog udruživanja?
– Umrežavanjem kulturni centri se bolje koriste jer naprosto imate puno više kulturnih resursa kad umrežite određene centre. Tada oni mogu imati zajedničke prioritete, mogu imati taj jedan oblik djelovanja koji je holističkog tipa, koji je međusobno koordiniran i koji omogućuje da, u dužem vremenskom periodu, centri postignu one rezultate u kulturi i umjetnosti koje samostalno nikad ne bi mogli postići. Kulturni centri znaju vrlo često komunicirati među sobom, ali ne surađuju tako da je bit mreže upravo razmjena programa i iskustava, iniciranje novih programa koji se možda istovremeno mogu pokrenuti na više razina i gdje svaki od kulturnih centara obavlja ono za što je najbolje osposobljen.

 

Da li je u Hrvatskoj prepoznata potreba za osnivanjem nacionalne mreže kulturnih centara od strane nadležnih institucija i aktera?
– Kad su u pitanju takve institucije one mogu doći odozgo i odozdo. Kod nas je običaj da se očekuje da dođu odozgo. Kulturni centri nisu u ovoj fazi smatrali da treba to doći odozgo nego da može doći kao njihova vlastita želja, kao ono oko čega se oni trude i što će zapravo definirati njihovu budućnost. Upravo iz tog razloga oni žele svojevoljno djelovati i biti prepoznati u svojoj okolini kao institucije koje uvode centre kulture u novu eru više otvorenih kulturnih centara nego zatvorenih kao što su bili do sada, više naklonjenih komunikaciji i razmjeni programa nego na monolitnosti vlastitih inicijativa u kulturi. Dakle, trebao bi se unaprijediti i taj jedan element međusobne komunikacije i razmjena ne samo projekata, različitih debata i tomu slično, nego i organiziranje međusobne komunikacije i međusobnih prioriteta što također omogućuje da budu i vrednovani na višoj razini odnosno da se na taj način mogu također potvrditi kao kulturna žarišta bez koji sredina zapravo ne može.

 
Koliko zaostajemo za Europom po pitanju kulturnih centara?
– Neki naši kulturni centri su izuzetno dobri i imaju veliki broj aktivnosti, jaku umreženost te osobe koje mnogo pridonose kulturnom razvoju. U takvim centrima programi se odvijaju tijekom cijelog dana i osobe koju su dio tog kvarta, grada ili određene sredine imaju mogućnost aktivno se uključiti, ne samo pasivnim promatranjem nekih vidova kulturnog ili umjetničkog stvaralaštva, nego definiranjem onih prioriteta koji će označiti kulturni razvoj u neposrednoj budućnosti.

 
Upoznati ste s pulskim Društvenim centrom Karlo Rojc koji okuplja stotinjak udruga različitih djelatnosti. Kako gledate na takvo jedno nastojanje na lokalnoj razini da se različite udruge spoje?
– To je svakako jako važno. Kod Karlo Rojca u pitanju je inicijativa koja je doista važna na europskoj razini. Situacija je takva da zapravo gradska uprava plaća fiksne materijalne troškove što omogućuje svim tim udrugama da budu u jednom prostoru i da budu međusobno aktivni. Radeći izravno s njima došao sam do zaključka da se radi o jako značajnoj gradskoj inicijativi, ali istovremeno i o inicijativi koja pridonosi razvoju samoga grada, naročito van turističke sezone kad postoji potreba za kulturnim programima. Postoje određene mane, a to je da koordinacija nije uvijek jako dobra i na tome bi trebalo poraditi. Međutim, relativno dugim iskustvom i ta se situacija također poboljšava. Dobro je što je grad prepoznao inicijativu i što i dalje slijedi njezino odvijanje.

 

Tekst: L.Z.

Foto: privatna arhiva prof. Sanjin Dragojević

Leave a Reply


+ 6 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum