Muzejske Pričalice – program povodom Međunarodnog dana muzeja

U utorak 17.04.2013. u prostorijama Muzeja suvremen umjetnosti Istre predstavljen ovogodišnji program 18. po redu muzejske edukativne radionice povodom Međunarodnoga dana muzeja. O samome je programu govorila Mirjana Margetić, koodrinatorica za Istru i jedna od članica organizacijsog odbora.  Što se tiče konkretno programa istarskih muzeja, svoje su aktivnosti povodom ove inicijative predstavile Iva Gašparović Žiković iz Suvremenog muzeja Istre, Katarina Pocedić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Istre, Elena Pustijanac iz Zavičajnog muzeja Poreštine te Giulia Codacci-Terlević iz Arheološkog muzeja Istre.

AKA_0012
Ovaj se edukativni program provodi već osamnaestu godinu za redom. Ove je godine domaćin Arheološki muzej u Zagrebu a tema akcije naslovljena je ”Muzejske pričalice”.  U ovogodišnju akticju uključile su se mnoge razne kulturne ustanove (muzeji, galerije, knjižnice, centri za kultur…) u 35 gradova diljem Hrvatske. Svaka institucija pripremila je za posjetitelje jedinstveni program događanja kroz punih mjesec dana, odnosno od 18. travnja do 18. svibnja. Sam program obuhvaća predavanja, radionice, igraonice i još mnogo toga. Cilj ovog projekta jeste popularizacija i promicanje muzeja u javnosti te poticaj posjećivanju muzeja i sličnih institucija te stavaranje i razvijanje kulturnih navika od najranije dobi.

AKA_0005

Što se tiče kulturnih institucija u Istri, Arheološki muzej priredio je svakoga petka od 18. travnja do 18. svibnja predavanja na temu ”Priča kada Istra nije imala more” u kojoj će pored Giulie Codacci Terlević priče pričati i sam ravnatelj AMI-a Darko Komšo.

 
Etnografski muzej Istre u sklopu ove manifestacije surađuje s osnovnim školama iz okolice; Višnjana, Žminja i Svetog Petra u Šumi a program nosi naziv ”Stari predmet – nova priča”.

 
Zavičajni muzej Poreštine će održavati ”Muzejsku parlaonicu” u kojoj će stvarati zajedno sa polaznicima multimedijalne prezentacije.

 
Osim edukacijeske svrhe, program ima i natjecateljsku kategoriju gdje će oni koji popune letak iz programske knjižice ili sa stranica www.hmd.hr moći u završnici 18. svibnja osvojiti zanimljive nagrade, a izvlačenje će se održati u Arheološkom muzeju u Zagrebu koji je i domaćin ovogodišnje manifestacije.

 

Muzejska pricalica – programska brosura

Leave a Reply


6 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum