Okrugli stol o Istarskoj kulturnoj strategiji 2 u Rojcu

Slabo posjećeniji, drugi okrugli stol o Istarskoj kulturnoj strategiji održan je predvečer 14. svibnja u Dnevnom boravku DC Rojc, nekoliko sati nakon što je prvi na istu temu održan u prostorijama Gradske vijećnice kojemu su nazočili mnogobrojni predstavnici vlasti i javnih ustanova u kulturi, ali i nezavisne kulture.  U Rojcu je o novoj Istarskoj kulturnoj strategiji ugrubo govorio Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske Županije, te nešto detaljnije Davor Mišković, autor i koordinator Istarske kulturne strategije koja bi se prema najavama trebala usvojiti u lipnju ove godine, a zahvatila bi naredno petogodišnje razdoblje.

 P1060216

Ono što je svima jasno i što se i ponovilo na okruglom stolu jest činjenica da se nalazimo u periodu duge ekonomske krize i da država, kao ni lokalne vlasti nemaju sredstava za održavanje, a kamoli razvoj kulturne infrastrukture pa su jedini spas izdašni, a tako nedostižni EU fondovi koji su u glavnom fokusu nove kulturne strategije. Problematika koja se javlja s tim rješenjem leži u činjenici da u nijednom financijskom programu sama kultura nije prioritet već je ona vezana ili uz ruralni razvoj ili uz turizam, pa stoga izvlačenje novca iz EU nužno i čvrsto sljubljuje turizam s kulturom, a kroz segment rada na ruralnom razvoju najavljuju se i nova zaposlenja.

 

Potrebe ostalih segmenata i aktera kulturnog sektora nastoje se adekvatno zbrinuti kroz, naglasio je Torbica, mijenjanje sustava i načina upravljanja kako ne bi došlo do daljnje erozije stanja u kulturi. Po tom pitanju najavio je ukidanje neisplativih projekata od koji je jedan i Art Exchange kojemu je glavna svrha bila pokretanje tržišta umjetnina, a u posljednje tri godine kroz taj program nije prodan ni jedan umjetnički rad. Naglasio je i da Istarska županija izdvaja 4,9% iz proračuna za kulturu, ali kako ni to nije dovoljno.

 

Ono na što je iz publike upozorila Irena Boljunčić Gracin jest drugorazredni status izvaninstitucionalne kulture, koja se ponovo čini zapostavljenom u novoj strategiji. Mišković i Torbica naglašavaju kako je potrebno otvaranje javnih ustanova kulture i da bi jedna od solucija bila umrežavanje izvaninstitucionalne kulture i javnih institucija, ali isto tako veliku bi ulogu trebala igrati i Istarska kulturna agencija koja bi bila usmjerena ka pružanju potpore nezavisnoj kulturi, a za čiju je ravnateljicu predložena Aleksandra Vinkerlić. Od velikog značaja za javni interes je i izdavaštvo, naročito tiskanje knjiga koje dotiču lokalne teme i lokalno stanovništvo, ali bezizlazna situacija u kojoj se sad nalazi izdavaštvo problem je većih razmjera za kojeg se još uvijek nije pronašlo primjereno rješenje.

 

Mišković ističe kako je “kultura javno djelovanje od javnog interesa i da treba ostati javna domena, ali da ju se uporno gura u privatnu domenu”. Ipak, ostaje nejasno kako će kultura ostati javnom domenom i dostupna matičnom stanovništu kada se potencira srastanje kulture i turizma, što znači da će se gurati oni projekti koji su financijski isplativi i turistički atraktivni, a to zasigurno isključuje brigu o partikularnim interesima i potrebama lokalnog ili urbanog stanovništva. U našem se regionalnom slučaju treba isto tako brinuti i o suvremenim mehanizmima preplitanja političke moći i umjetničke produkcije. Mišković je imao potrebu dodati i da opstanak kulturnog sektora ovisi o razvoju publike i približavanju kulturne aktivnosti publici jer  je “u tijeku opadanje statusa kulture, a da bi se to spriječilo potrebno je osigurati dostupnost usluga koje ona nudi”.

 X2 logo

Nakon okruglih stolova slijedi razmatranje zaprimljenih prijedloga i kritika od strane kulturnih vijeća  nakon čega će uslijediti pisanje finalnog teksta koji bi u lipnju trebao biti predan na razmatranje i usvajanje Županijskoj skupštini Istarske županije.

Tekst: Sanja Čerlenica

Leave a Reply


6 + = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum