Paralelne dimenzije u Svetim srcima

Izložba “XYZT- Abstract Landscapes“ otvorena u petak u sklopu Festivala Visualia, pretvorila je muzejsko galerijski prostor Svetih srca u svojevrsni matrix interaktivnih svjetlosnih i digitalnih instalacija sačinjenih od matematičkih paradoksa, tipografskih iluzija i metafora u pokretu koje na tren nepobitno pomiču ustaljene okvire doživljavanja vremena i prostora.

11

Mnogobrojnim znatiželjnim posjetiteljima, od kojih su veliki dio činila djeca, kratko su se obratili ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo, gradonačelnik Boris Miletić, ali i autori izložbe koji djeluju pod imenom AMCB Company. Autorski dvojac iz Francuske, Adrien Monot i Claire Bardainne objasnili su sam koncept izloženih instalacija, a ono što predstavlja temelj rađanja ideje ovog rada jest fascinacija pokretom u svim njegovim formama koju su potom željeli oživjeti u jednom drugačijem i tehnički zahtjevnijem okruženju, u sferi digitalnog. Inače kruta stvarnost kodova i matrica ovdje koegzistira kroz moment povezivanja i reagiranja, gubi na grubosti, a kanalizira aluzivan i fizički poticajan fantastični svijet u kojem se slavi senzibilitet, suptilnost ljudskog pokreta i dodira.

10

XYZT u naslovu izloženog rada zapravo označavaju varijable: X za vodoravnost, Y za okomitost, Z za dubinu i T za vrijeme. Četiri slova koriste, kažu autori, da opišu i dočaraju kretanja jedne točke kroz prostor, kao i za otkrivanje jednog imaginarnog prostora, slučajnosti između geometrije i organskog, između materijalnog i nematerijalnog. “Posjet izložbi nalik je hodaju po drugim oblicima prirode, bez izračuna kašnjenja, bez snimljenog videa i očito bez postprodukcije, sve što vidite događa se u stvarnom vremenu i nikada dva put na isti način jer želimo da digitalno postane živo i poetično“ pojasnili su te dodali kako izložbeni postav daje mogućnost  lutanja kroz digitalni prostor, doticanje algoritama i osjet “građe” svjetlosti.

13

Desetak interaktivnih instalacija zaista pruža nesvakidašnji doživljaj digitalne tehnologije, ali i samog prostora – ne nagrđuju njegovu čistinu, već ga svojom transparentnošću i dinamizmom projekcija uranjaju u svijet gotovo lirskih obrisa koje reagiraju na zvuk, pokret, dodir. Iako instalacije jesu inovativne te izazivaju znatiželju, sve se to prvenstveno odnosi na aspekt fizičkog na kojem se dojam u većem dijelu i zadržava. Ta postignuta umjetnost mekoće digitalne interakcije akcentira i zahtjeva fizički angažman posjetitelja što je bio i sam cilj autora, ali nakon početne euforije novim i nepoznatim nakon plesanja, skakanja, pljeskanja i puhanja, ponavljajući uzorak na čijem su principu bazirani izloženi radovi golica maštu, ali tek do određene mjere.

8

Najveća se gužva stvorila oko instalacije koja mimicira efekte iskrivljenog zrcala a  naročito je bila interesantna odraslima, ali isto tako i instalacija u kojoj pokrete i položaj ljudskog tijela prate svjetlosne čestice na platnu. Djeca su se s druge strane zabavljala instalacijom nalik tetrisu gdje tipografski elementi padaju niz plohu, a dodirom se njihova putanja zaustavlja, preusmjerava. U centru prostorije smještena je i konstrukcija od tila, svojevrsni apstraktni pejzaž, na kojem se u kružnim kretnjama projiciraju tipografski elementi i gdje se ulaskom dobija dojam laganog gubitka tla pod nogama.

7

Kreativni rad ovog francuskog dvojca ugostio je Arheološki muzej Istre na prijedlog Marka Bolkovića i udruge Sonitus, a ostvaren je uz potporu Turističke zajednice grada Pule. Izložba će ostati otvorena do 20. kolovoza.

Tekst: Sanja Čerlenica

Foto: Josip Balta

Leave a Reply


4 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum