Poziv za Europsku prijestolnicu kulture u RH

rok: 17.04.2015

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je 11. lipnja 2014. objavilo je poziv za podnošenje prijava za inicijativu Unije Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu u RH.  Poziv je otvoren do 17. travnja 2015. godine. Europa je tijekom povijesti bila središte izuzetno bogatoga i raznolikog umjetničkog razvoja pri čemu su europski gradovi igrali ključnu ulogu u oblikovanju i širenju kulture.

10452390_599360040183063_6491926951312917654_n

Europska prijestolnica kulture je inicijativa Europske unije kojoj je cilj istaknuti to bogatstvo i raznolikost, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju. U tim su okolnostima opći ciljevi inicijative Europska prijestolnica kulture definirani na sljedeći način: očuvati i promicati raznolikost kultura u Europi i naglasiti njihove zajedničke značajke, kao i povećati osjećaj pripadnosti građana zajedničkome kulturnom prostoru s jedne strane, te poticati kulturni doprinos dugoročnom razvoju gradova u skladu s njihovim strategijama i prioritetima s druge strane.

 

U skladu s tim ciljevima, grad koji će ponijeti naslov Europske prijestolnice kulture nastojat će svojim aktivnostima poboljšati opseg, raznolikost i europske dimenzije svoje kulturne ponude, uključujući i transnacionalnu suradnju; proširiti pristup i sudjelovanje u kulturi; ojačati kapacitet svojega kulturnog sektora i njegovu povezanost s drugim sektorima, te podići svoj međunarodni ugled pomoću kulture. Naslov Europske prijestolnice kulture dodjeljuje se svake godine najviše jednom gradu u svakoj od dvije države članice navedene u kalendaru koji se nalazi u prilogu Odluke br. 445/2014/EU, kojom je uređena inicijativa Europska prijestolnica kultura od 2020. do 2033. godinu. Za 2020. godinu dvije države članice koje će ponijeti naslov Europske prijestolnice kulture jesu Hrvatska i Irska.

 

Cilj je ovog poziva potaknuti gradove iz Hrvatske da se prijave na natječaj za naslov Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu te tako dođu i do nominacije za moguću dodjelu nagrade Melina Mercouri. Kako bi se gradovima pomoglo u pripremi kandidature, poziv donosi pregled kriterija koji će se primijeniti pri evaluaciji njihovih prijava, kao i informacije o postupku odabira. U prilogu ovom pozivu nalazi se i obrazac za prijavu koju gradovi trebaju ispuniti kako bi podnijeli svoje prijave.

 

Poziv se temelji na Odluci br. 445/2014/EU [1] koja posebice precizira kriterije koji će se koristiti pri odabiru. Nagrada Melina Mercouri financira se iz Programa Kreativna Europa uspostavljenog Uredbom 1295/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2013. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je tijelo nadležno za postupak odabira za naslov Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu u Hrvatskoj. Dodatne pojedinosti o inicijativi Europska prijestolnica kulture dostupne su na sljedećim web stranicama: www.min-kulture.hr  i http://ec.europa.eu/culture/tools/actions/capitals-culture_en.htm.

EU prijestolnica kulture velika

Izvor

Foto

Leave a Reply


7 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum