Godina Europske industrijske i tehničke baštine

Vijeće Europe 2015. godinu proglasilo je godinom Europske industrijske i tehničke baštine (European Industrial and Technical Heritage Year 2015) na temelju rezolucije usvojene u ožujku 2013. godine. Ideja i kampanja za pokretanje i oznaku godine industrijske baštine pokrenuta je, za razliku od ostalih europskih inicijativa, od strane udruga i organizacija okupljenih u E-FAITH platformi. Stoga je ovo izniman primjer inicijative građana i snage civilnog društva, a ujedno i eksperiment koji će pokazati kako tijela javne uprave i institucija reagiraju i podržavaju predanost i trud volontera i udruga.

ri_indbastina_foto2

U Bruxellesu je 6. ožujka održan inauguracijski sastanak inicijative Europske industrijske i tehničke baštine koja okuplja zainteresirane predstavnike i entuzijaste industrijske baštine europskih zemlja. Namjera sastanka je pokazati javnosti, političarima i vlasti vrijednost, značaj i posebnost ove baštine, njene snage u kreiranju identiteta i mogućnosti za budućnost, te odavanje počasti svim udrugama koje su pokrenule inicijative i aktivnosti. Bez njihova truda i odanosti izgubili bi velik dio naše industrijske i tehničke baštine. Jedan od glavnih ciljeva Godine Europske industrijske i tehničke baštine je promicanje kontakata i suradnje udruga i volontera preko granica, promicanjem zajedničkih partnerskih i prekograničnih projekata, od kojih će mnogi biti pokrenuti za vrijeme sastanka u Bruxellesu.

ri_indbastina_foto1

Hrvatski predstavnik je Centar industrijske baštine Rijeke osnovan 2013. godine pri Sveučilištu u Rijeci s tri glavna djelokruga rada – istraživanje, edukacija i umrežavanje, a centar je osmišljen kao interdisciplinarni centar koji izvodi istraživanja koja su temelj za širenje informacija te promišljanje o alternativnim načinima prenamjene industrijskih prostora. No, industrijska baštine Rijeke, uz Muzej krapinskih neandertalaca hrvatski je kandidat i za oznaku europske baštine European Heritage Label 2015. godine. Oznaka se dodjeljuje svake dvije godine, a svaka država članica EU može predložiti do dvije lokacije dok europski odbor odabire najviše jednu lokaciju u svakoj državi članici. Odbor se sastoji od 13 članova koje imenuju Europski parlament, Vijeće, Komisija i Odbor regija. Dodjela oznake temelji se na tri kriterija: simbolična europska vrijednost lokacije, kvaliteta predloženog projekta za promicanje europske dimenzije prijavljene lokacije i kvaliteta radnog plana.

krapina_muzej_foto3_damirfabijanic

Izvor i foto

Leave a Reply


− 3 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum