Borba za ljudskost

TV: SNJEGOVI KILIMANDŽARA, redatelja Roberta Guediguiana

Snjegovi

Iako će “Snjegovi Kilimandžara” ljubitelje književnosti asocirati na slavnu novelu Ernesta Hemingwayja, a ljubitelje filma na istoimenu holivudsku uspješnicu iz 1952. (redatelj Henry King, glume Ava Gardner i Gregory Peck), francuska drama koju večeras možemo pogledati na HTV-u (1. program u 23.20) nema puno veze ni s jednim ni s drugim.

Njezini junaci, bračni par u zrelim godinama (Ariane Ascaride i Jean-Pierre Darroussin), zapravo neće niti vidjeti Kilimandžaro, iako je to bila namjera njihove djece i prijatelja koji su im uplatili turistički aranžman. Planove će im pokvariti nasilnici koji jedne mirne večeri upadaju u njihovu kuću, otimaju im novac i avionske karte, a njih ostavljaju vezane u ljutnji i nemoći. Suprug ubrzo slučajno otkriva jednog od počinitelja i prijavljuje ga policiji, ali počinje ga gristi savjest kad sazna da se mladić brine o dva maloljetna brata koje su napustili roditelji.

Redatelj Robert Guediguian napravio je vrlo slojevitu dramu, koja se bavi ljudskim problemima i etičkim dvojbama na više razina. Žrtve prepada najprije su ljuti i bijesni, jer nema opravdanja za nasilan čin koji su proživjeli i žele se osvetiti za nanesenu im nepravdu. Postupno ih gane sudbina maloljetne djece, koja doista ništa nisu skrivila, a istodobno pokušavaju razumjeti nasilničke porive starijeg brata, koji nije suštinski negativac i zločinac, ali nije imao nikakve šanse u životu.

Redatelj pokušava razumjeti čak i majku koja je napustila svoju djecu, budući da želi uhvatiti novu životnu priliku dok još može, iako to ne opravdava njezine postupke. Valja naglasiti da nad tom galerijom brižljivo razvijenih i odglumljenih likova stalno vreba strah od gubitka posla i životne bijede, kao temeljne pošasti globaliziranog kapitalizma, a redatelj nam sugerira da je upravo zbog toga više nego ikad potrebno ostati čovjek. Riječ je o filmu koji može režirati samo mudar i životno iskusan čovjek, jednom od najboljih francuskih ostvarenja posljednjih godina.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


+ 9 = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum