“Zatvaramo!” u duhu Pine Bausch

Polaznici radionice Scenski pokret Dramskog studija INK pod vodstvom autorice i koreografkinje Andree Gotovina sinoć su na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula odigrali inventivnu malu predstavu naziva “Zatvaramo!”. Radnja predstave smještena je u noćni bar sredinom prošlog stoljeća u koji likovi ulaze jedan po jedan i zauzimaju svoja mjesta. Inertnim muškarcima koji glavu naslanjaju na stol pomažu aktivne žene koje im smještaju stolice da bi se mogli raskomotiti, a sve nauštrb svojih kolegica koje bez stolica gube uporište i počinju tonuti. Ubrzo se za igra prekida i fokus se usmjerava na jedan muško-ženski plesački par koji započinje repetitivnu koreografiju privlačenja i odbijanja. Melankolične priče počinju se množiti, a likovi koje glumci u ovoj plesnoj neverbalnoj predstavi igraju dobivaju jasnije konture, karaktere i posebnosti. Scenografija i njeni jednostavni elementi (stolovi i stolice) koriste se kao uporišta, pažljivo se pomiču da ne budu na putu,a ponekad postaju i nepremostive barijere. Početna uspavanost i melankolija pomalo prerasta u frenetični ples, a sve završava s gotovo disko scenom zahvaljujući zaraznoj pjesmi “Love Is A Stranger” Eurythmicsa.

zatvaramo1

Plesnoj predstavi prethodilo je čitanje pisma koreografa Israela Galavana povodom Svjetskog dana plesa koji se slavio jučer i u kojem čuveni flamenco plesač navodi imena plesača od Michaela Jacksona preko Brucea Leea i malog Jeffa Cohena iz filma “The Goonies” sve do legendarne Pine Bausch. Upravo je ova potonja, a posebice njena predstava “Café Müller” poslužila kao inspiracija predstavi “Zatvaramo!”. Bauschino traganje sigurnosti i ljubavi i neodustajanje u toj potrazi unatoč tuzi i zamoru koje stvarju životne poteškoće i konflikti pretočilo se tako u ovu malu pokaznu predstavu kojom su plesači i glumci Dramskog studija INK dokazali da iz godine u godinu usvajaju sve više znanja i vještina pa čak i u ovako “skučenom” okviru uspijevaju briljirati.

zatvaramo2

Naime, upravo je zbog svoje inherentne nepretencioznosti “Zatvaramo!” tim više dobra predstava koja bez problema može biti uvrštena u bilo koju kazališnu festivalsku selekciju. Zasluga je to dugogodišnjeg i intenzivnog rada Andree Gotovine i njenog tima učenika koji su jučer na sceni dali sve od sebe, a to su: Sara Stepanović, Tisa Kliček, Mateja Kurilić, Alma Tognon, Nataša Veselinović, Melisa Kamenčić, Miriam Hichri, Dora Brkarić, Patrik Lazić, Filip Lugarić, Filip Josip Turk i Damir Lampe. Kostimografiju i scenografiju potpisuje Desanka Janković dok je oblikovatelj svjetla Dario Družeta. Repriza predstave na programu je večeras, 30. travnja u 20 sati.

zatvaramo3

Tekst Boris VINCEK

Foto

Leave a Reply


2 + = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum