Izložbom “Zatvoreni krug” proslavljen drugi rođendan Apoteke

“Zatvoreni krug” ime je dvostruke samostalne izložbe Nicka Oberthalera i Dine Zrneca kojom je vodnjanska Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost proslavila drugu godinu postojanja. Kao što su to sami autori naglasili ne radi se o tipičnoj dvostrukoj izložbi u kojoj svatko od njih izlaže svoja djela već je “Zatvoreni krug” plod suradnje umjetnika u ateljeu te zajedničko promišljanje samog postava u prostoru galerije. Izložba propituje sve faze kreativnog procesa, a zanimljiva je po tome što su se autori odlučili da ne postave finalne radove već gola i još uvijek upakirana platna neobičnih dimenzija.

P1090196 (600x445)

Što su i kako su Zrnec i Oberthaler “naslikali” vidljivo je samo putem malih polaroid fotografija koje su prilijepili na “gola” platna. “Zatvoreni krug” zato i nije tipična izložba finalnog slikarskog produkta već je kompleksno propitivanje samog stvaralačkog procesa – od dogovora suradnje preko rada u ateljeu sve do postavljanja radova – pa upravo taj diskurs malih fotografija radova i bijelih platna u izložbenom prostoru čini naslovni zatvoreni krug.

P1090195 (600x442)P1090194 (450x600)

Kustosica izložbe Branka Benčić u svom tekstu navodi da “dvostruka samostalna izložba Nicka Oberthalera i Dine Zrneca u Apoteku donosi suradnju umjetnika i radove koji se na specifičan način odnose prema oblicima reprezentacije, slikarstvu kao mediju, institucionalnoj praksi, slici kao objektu, prema izložbi i procesu izlaganja, te prostornim odnosima koje radovi izvode. Minimalističke provenijencije i konceptualnog usmjerenja, bliska apstrakciji, izložba u Apoteci, zamišljena je kao kolaborativan proces. Umjetnici predstavljaju izložbenu cjelinu koja nastaje u prostoru galerije, a temelji se na prethodnim istraživanjima i interesima autora. Rad na instalaciji u galeriji shvaćen je kao proširena praksa umjetničkog rada u ateljeu, kao dio procesa promišljanja mjesta gdje umjetnost nastaje i gdje se izlaže, kao i izmještanja tog procesa”, piše Benčić.

P1090208 (600x441)

Ona dodaje se izložba “Zatvoreni krug” nadovezuje na istraživanje “privremenih susreta” kao mjesta napetosti između prostora, promatrača i promatranoga, pitanja (re)prezentacije i “izlaganja”, konceptualiziciju procedura i odnosa unutar umjetničkog djela i institucionalnog konteksta. Privremeni susreti jedna su od programskih linija istraživanja Apoteke u razdoblju od 2014. do 2015. godine. Izložba je sufinancirana sredstvima Bundeskanzleramt der Republik Österreich / Sektion Kunst, a program Apoteke podržavaju Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Vodnjan.

P1090205 (600x452)

Tekst i foto Boris VINCEK

Leave a Reply


5 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum